Az alkohol 740 ezer embernél okozott rákot tavaly

2021. július 26.
A kutatók szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene kapnia annak, milyen hatalmas szerepet játszik az alkoholfogyasztás egyes ráktípusok esetében. Csak 2020-ban mintegy 740 ezer embernél okozott rákot a világon.

A tudósoknak régóta konkrét bizonyítékaik vannak arra, hogy az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a mellrák, a máj, végbél, vastagbél, száj és garat, valamint a nyelőcső rákos megbetegedésével. A legfrissebb kutatások szerint már egészen kevés alkohol is jelentősen növeli a rákkockázatot. Ugyanakkor az emberek nagyon keveset tudnak erről az összefüggésről. Egy 2018-as vizsgálat szerint például tízből egy ember nem ismerte azt a tényt, hogy az alkoholfogyasztás rák kialakulásához vezethet, szemben a cigarettával például. 

alkohol-rak-osszefugges

A kutatók szerint ennek azért is muszáj megváltoznia, mert csak 2020-ban több mint 741 ezer ember rákos megbetegedéséért volt felelős az alkohol. Ahogy a cigarettánál, úgy az alkohol esetében azt szorgalmazzák a tudósok, hogy a címkéken jelöljék jól láthatóan a rákra való figyelmeztetést, csökkentsék az alkohol reklámlehetőségeit, és emeljék az alkoholos termékekre kivetett adót. 

„Nem azonnal jelentkeznek az alkoholfogyasztás hatásai, késleltetve fejlődik ki az esetleges rákbetegség, így a számításainknál is a korábbi évek alkoholeladási adataira támaszkodtunk, amit összevetettünk a tavalyi év rákdiagnózisainak számával” – magyarázta vizsgálati módszereiket Harriet Rumgay, a franciaországi Nemzetközi Rákkutató Ügynökség kutatója, a tanulmány társszerzője. 

Az eredményeik szerint a nemek között nagy különbség mutatkozik: a férfiaknál valamivel több mint 568 ezer rákos esetért, míg a nőknél 172 ezer megbetegedésért lehetett felelős az alkohol. Ezek nagy része a száj és a garat területén kialauló, illetve máj- és mellrákos eset volt. 

Tény, hogy a legtöbb rákos megbetegedés a nagyivók vagy kockázatos ivók esetében jelentkezett, ám a jelek szerint a közepes vagy alacsony alkoholfogyasztás is növeli a kialakulás kockázatát. Napi 10 gramm alkohol – egy kis pohár bor – körülbelül 35 400 és 14 5800 közötti rákos betegséget okozott globálisan 2020-ban

Földrajzi eltéréseket is tapasztaltak a tudósok. A legkevesebb alkohol okozta rákos betegség Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában volt, míg a legtöbb Kelet-Ázsiában és Közép- és Kelet-Európában.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!