Ettől lesz tökéletesen tiszta a fakanál

2023. augusztus 04.
Bizonyára mindenkinek van otthon néhány fakanala, amit rendszeresen használ – de vajon hányan tudják, hogyan kell a leghatékonyabban megtisztítani? Cikkünkben eláruljuk!
  • Sokaknak okoz gondot a fa konyhai eszközök, például a vágódeszkák és a fakanalak tisztítása.
  • Ezeknek a tárgyaknak nem tesz jót a mosogatógép, így ez a kényelmes megoldás többnyire nem opció.
  • A túl forró víz és a kifőzés sem mindig hasznos, ha fakanálról van szó, sőt, még a szárítás módjára is érdemes külön odafigyelni.

Az elmúlt években újra népszerűbbek lettek a természetközeli anyagok a konyhában is, így a fakanalak és egyéb fából készült konyhai eszközök – például vágódeszkák és keverők – is reneszánszukat élik. Bár ezek a tárgyak nagyon szépek és hasznosak, a tisztításuk gyakran okozhat fejtörést. Cikkünkben eláruljuk, hogyan lehet a leghatékonyabban megtisztítani a fakanalakat és azt is elmondjuk, milyen gyakorlatokat kerüljünk, ha szeretnénk minél tovább megtartani kedvenc darabjainkat.

Ne túl forrón!

Kezdjük is a rossz hírrel: a fakanalaknak nem tesz jót a forró víz, így a mosogatógépben való tisztítás nem opció. A TikTokon terjedő új trend a fakanalak forrásban lévő vízben való kifőzése mellett teszi le a voksát, ami valóban jó megoldás lehet a sterilizálásra, ami különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a fa sokkal több anyagot magába szív a főzés során, mint a fém vagy műanyag eszközeink. Erről viszont fontos tudni, hogy nem olyan jó a fából készült eszközök rendszeres, mindennapi tisztítására – egyrészt elég körülményes is, másrészt nem tesz igazán jót az anyagnak a sok forró víz. A túl sok kifőzéstől a fa eldeformálódhat, elgyengülhet, korhadhat, így sokkal rövidebb ideig őrizhetjük meg kedvenc konyhai eszközeinket.

A hétköznapokban használjunk kímélő mosogatószert és meleg vizet, ezekkel tisztítsuk meg alaposan, kézzel az eszközöket. Ez a módszer is elegendő a baktériumok és egyéb kártékony anyagok elűzésére, és így a fakanalak is tovább épek maradhatnak.

Használat függvénye

Szintén fontos megjegyezni, hogy a tisztítás gyakorisága és alapossága leginkább a használat mértékétől függ. Ha csak viszonylag ritkán főzünk a fakanalainkkal, akkor elég a mosogatószeres, meleg vizes átöblítés és csak nagyon ritkán, akár több hónap elteltével érdemes alaposabb tisztítási módszerekhez – például a kifőzéshez – folyamodnunk. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a forrásban lévő vízben való kifőzés ugyan valóban hatékony és hasznos fertőtlenítő módszer, de nem minden tárgy lesz hálás érte, ha túl gyakran megcsináljuk vele.

Forrás: BetterHomesandGardens Fotó: Getty Images