Zsírmentes és tiszta edények otthon készült mosogatószerrel? Próbáld ki!

2022. február 22.
Igazán szorult helyzetbe kerülhetünk, ha kimegy a fejünkből, hogy elfogyott a mosogatószer, a mosogatásra váró edények pedig egyre csak gyűlnek. Ilyenkor – vagy ha kedved támad a kísérletezésre – kihúzhat a pácból ez a házi mosogatószer-recept!

Lehet, hogy az otthon készült mosogatószer nem olyan színes és illatos, mint a boltok polcain található szerek. Sőt olyan extra összetevők sincsenek benne, mint az aktív szén vagy a virágokból készült kivonatok. Sokkal inkább az egyszerűségétől nagyszerű. Összeállítani és bevetni egyaránt klassz, a végeredmény pedig a házi mosogatószer használata után sem fog csalódást okozni.

Színes mosogatószer flakonban

Ha kedvet kaptál a házi mosogatószer elkészítéséhez és kipróbálásához, egy dolgot jó, ha tudsz már az elején: sosem fog úgy habzani, mint a klasszikus mosogatószer, nem tartalmaz ugyanis tenzioaktív összetevőket. Ez alapvetően nem befolyásolja a hatékonyságukat, de az általános berögződés még mindig az, hogy csak illatos habbal lehet tisztára mosni az edényeket.

DIY mosogatószer

Hozzávalók:

  • 3 db (lehetőleg bio) citrom
  • 400 ml víz
  • 200 g só
  • 100 ml 10%-os ecet

Így készül:

  1. A citromot, ami elképesztően hatékony zsíroldó, alaposan megmossuk, karikákra vágjuk (nem kell meghámozni), és eltávolítjuk a magjait. 
  2. Egy tálba tesszük, hozzáöntjük a víz mennyiségének felét, és belekeverjük a sót.
  3. Botmixerrel pépesítjük, majd egy edénybe öntjük, és alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni.
  4. Hozzáöntjük az ecetet, a kimaradt vizet, és gyakori kevergetés mellett 10 percig forraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, letakarjuk, és hagyjuk kihűlni. Nem kell aggódni, kellően be fog sűrűsödni.
  5. Ezután jól záródó üvegekbe vagy dobozokba adagoljuk, és a mosogatóhoz készítjük, hogy kéznél legyen.

Ha a pürésítésnél alapos munkát végeztél – megéri precíznek lenni! – igazán krémes állagú mosogatószer lesz a végeredmény, főleg a 10 perces forralást, majd a besűrűsödést követően. Ha netán mégis úgy látod, hogy jót tenne neki, át is szűrheted a mosogatószert vagy botmixerrel javíthatsz a textúráján.

Mosogatás otthon készült mosogatószerrel

Extra tippek

  • Ha semmiképp sem tudod elképzelni a mosogatást habzás nélkül, adj az otthon készült mosogatószeredhez néhány evőkanál natúr szappanforgácsot. Ezt játszi könnyedséggel „legyárthatod”, ha a szappant nagy lyukú reszelőn végighúzod párszor.
  • Hogy szép tisztára mosogasd vele az edényeket, tányérokat, poharakat és evőeszközöket, általában elég egy diónyi mennyiség belőle, de persze ha több mosatlan gyűlt össze, mosogatószerből is többre lesz szükség.
  • Ez a mosogatószer is jó szolgálatot tesz, ha az edények előáztatásához használod. Oldj fel belőle 1/2 evőkanálnyit meleg vízben, és hagyd ebben állni 25-30 percig a makacsabban szennyezett mosatlanokat. Különösen jól jön ez a trükk a nehezen elmosogatható műanyag edényekhez.
  • Igazán sokoldalúan használhatod ezt a natúr mosogatószert: csempét és járólapot is tisztíthatsz vele, de a fürdőszoba takarítása során is segítségül hívhatod.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?