Lányos anya vagy? A tudomány szerint ezért ez a legrosszabb lehetőség

2023. augusztus 11.
Ha egy anyának három lánya van és egyetlen fia sincs, az rossz hatással van a lelki egészségére. A tudományos kutatás utánajárt, mi a legrosszabb eshetőség.
Ha egy anyának három lánya van és egyetlen fia sincs, az rossz hatással van a lelki egészségére
  • Az is kiderült, hogy ha egy párnak két azonos nemű gyereke van, sokkal nagyobb eséllyel próbálkoznak harmadik gyerekkel.
  • Akár tíz év is kellhet az anyáknak arra, hogy túltegyék magukat azon, hogy három lányuk született.
  • Akinek fiai vannak, sokkal kisebb eséllyel érzi azt a mentális terhet, mint az az anya, akinek csak lányai születtek.

Ha három lánya van egy anyának és egyetlen fia sem, az kisebb gödörbe taszíthatja a mentális jóllétét. Ez az állapot akár egy évtizeden át is húzódhat, derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

Miért boldogtalanabb egy anya, ha csak lányai vannak?

A lelki válság csak azoknál az anyáknál jelentkezett, akiknek három lányuk volt és egyetlen fiuk sem. Ami még nagy meglepetést okozott a kutatóknak: az apáknál nem jelentkeztek a gyerekek neme miatt kialakuló lelki problémák. „Úgy tűnik, hogy az anyák nem akarnak több ugyanolyan nemű gyereket – mondta Paul Dolan, a Londoni Közgazdaságtudományi Iskola viselkedéskutató professzora, a tanulmány vezető szerzője. – Lehetséges, hogy ennek nem is a gyerekekhez van köze, hanem a háztartáson belüli egyensúlyhoz. Az anyák mintha nem akarnának túl sok nőt egyazon családba.”

A tudósok 17 ezer 1958-ban, és 17 ezer 1970-ben született személy életét követték egészen 2023-ig. A mentális egészségükkel és családi életükkel, gyermekeikkel kapcsolatos információkat elemezve jutottak a fenti következtetésre. Az is kiderült a felmérésből, hogy akiknek két azonos nemű gyermeke van, nagyobb eséllyel vállal harmadik gyermeket abban a reményben, hogy az újabb baba más nemű lesz. Sőt, sokkal kisebb korkülönbséggel vágnak bele a harmadik baba projektbe.

Lelki válságot okoz, ha a harmadik gyerek is ugyanolyan nemű

Az apák boldogabbak, az anyák viszont lelki válságba kerülnek, ha mindhárom gyermekük lány

Az apák boldogabbak, az anyák viszont lelki válságba kerülnek, ha mindhárom gyermekük lány

A meglepő dolgokat akkor tapasztalták a tudósok, amikor a harmadik gyerekek születésével kapcsolatos adatokat elemezték ki. Amikor két azonos nemű gyermek után megszületett a harmadik, ugyanolyan nemű gyermek, a következő tíz évben rosszabb lelkiállapotról számoltak be a szülők. 

A kutatás szerzői szerint szinte kizárólag azoknál anyáknál jelentkezett a romlás a mentális jóllétben, akiknek nem fia született a két lány után. „Lehetséges, hogy egyszerűen az anyákat mélyebben érinti a szülés, mint az apákat. Ez nem lenne valószínűtlen” – mondta a kutatás vezetője. „Azoknál az anyáknál, akiknek két fia van és nincs lánya, nem jelentkezik ilyen mélyrepülés a lelkiállapotukban” – tette hozzá Dolan professzor. 

Nem tesz jót a harmadik gyerek?

Az is kiderült a vizsgálatból, hogy ha egy párnak van két azonos nemű gyermeke, de nem próbálkoznak harmadik gyerekkel, hátha ő majd másik nemű lesz, sokkal jobb a lelkiállapota, mint azoknak, akik vállalnak harmadik gyermeket. 

Sőt, azokban a családokban, ahol két azonos nemű gyermek van, a szülőknek sokkal jobb a mentális jólléte a vizsgálat szerint. Az apák boldogabbak akkor a felmérés szerint, ha két lányuk van. Az anyáknál viszont késleltetve jelenik meg csupán ez a pozitív érzés a lelkiállapotukban. „Talán az elavult, fiút preferáló társadalmi előítéletek lappangó maradványa ez” – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash, Getty Images