Megy a hasad, ha stresszes vagy? Így kerülheted el a kellemetlen mellékhatást

2023. augusztus 12.
Fejfájás, fáradtság, álmatlanság: mindhárom lehet a stresszes időszak jele. De az is előfordulhat, hogy gyakrabban kell mosdóba járnunk stressz esetén. Mit csináljunk, ha a stressz miatt kellemetlen hasmenés gyötör minket?
A hasmenés az erős stressz egyik legkellemetlenebb jele.

A bélrendszer és az agy (más néven a bél-agy tengely) között hihetetlenül szoros a kapcsolat. A két szerv kommunikál egymással, a bél mikrobiomja különböző kommunikációs vonalakkal kapcsolódik az agyhoz. Amikor stresszesek vagyunk, a testünk üss vagy fuss üzemmódba lép. Azaz megálljt parancsol például az emésztési folyamatokra is, mivel az nem prioritás a túlélés szempontjából. 

Mind a nagy, mind a kis stresszorok hatással lehetnek az emésztésünkre. Néha ez helyzetfüggő, például ha nagy prezentációt kell tartanunk a munkahelyünkön, akkor a hasmenés (és a stressz) elmúlik azonnal, amint túl vagyunk a nagy eseményen.

De vannak olyan esetek, amikor a stresszorok nem múlnak. Például a krónikus szorongás, a depresszió és a fóbiák bélrendszeri problémákként is megnyilvánulhatnak. A krónikus stressz alatt nincs felépülési idő, szünet vagy pihenés nélkül tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket.

Szerencsére vannak módok a stressz okozta hasmenés kezelésére.

A fájdalom a hasban annak a jele lehet, hogy valami nagyon nincs rendben

A fájdalom a hasban annak a jele lehet, hogy valami nagyon nincs rendben

Miért okoz hasmenést a stressz?

Általános szabály: ha naponta háromnál több székletürítésünk van, az hasmenésnek számít. Maga a széklet a teljesen vízszerűtől a nagyon puha vagy nem formálódóig terjedhet hasmenés esetén.

Az üss vagy fuss üzemmód a bélösszehúzódások gyakoriságának vagy szabálytalanságának növekedését eredményezheti, ez vezethet hasmenéshez. Tehát a gyomor kiürüléséhez szükséges idő lerövidülhet, ami gyomorpanaszokat, gyomorégést, emésztési zavarokat, hányingert és hányást, valamint a vastagbél gyorsabb mozgását okozhatja.

Azoknál az embereknél, akik már rendelkeznek gyomor-bélrendszeri alapbetegséggel, például Crohn-betegséggel, a fokozott stressz ronthatja tüneteiket, vagy fellángolást okozhat.

Hogyan lehet megállítani a stressz okozta hasmenést?

1. Stresszkezelés

Próbáljuk ki a könnyű testmozgást, sétát, jógát, meditációt vagy más olyan tevékenységet, amelyet élvezünk. Terápiás módszerek, például a hipnózis és a kognitív viselkedésterápia (CBT) szintén segíthetnek.

2. Étrend

Egyes ételek és italok súlyosbíthatják a hasmenést. Ilyen például a kávé, a zsíros vagy sült ételek, az összetett szénhidrátok, az egyszerű cukrok, a fűszeres ételek és az alkohol. Ha ideges a gyomrunk, próbáljuk meg elhagyni ezeket!

3. Probiotikumok

Gyorsan leállítja a hasmenést.

4. Rostok

Növeljük a rostbevitelt! A vízben oldódó rostok felszívják a vizet az emésztőrendszerben, ami szilárdabbá teszi a székletet és lassabban is fog távozni az emésztőrendszerből a végtermék. Jó vízben oldódó rostforrás a zab, a borsó, a bab, az alma, a citrusfélék, a sárgarépa és az árpa.

Fotó: Getty Images, Forrás: WomensHealthMag