Égő érzés szex közben? Ez lehet az oka!

2023. augusztus 16.
Lehet, hogy nem ez a hot topic a barátnős-beszélgetős estéken, mégis elég gyakori probléma, ami a legtöbb nőnél előfordul élete során legalább egyszer.
Égő érzés szex közben? Ez lehet az oka!

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Főiskola felmérése szerint a nők körülbelül 75%-a érez fájdalmat, égő, szúró érzést szex közben vagy után. Ha te is tapasztaltál már hasonlót, hidd el, nem vagy egyedül és teljesen normális, amit érzel. Ráadásul számos egyszerű módon lehet kezelni a fájdalmat, aminek több kiváltó oka is lehet:

Nem vagy elég nedves

Ha szex előtt a partnered nem izgat fel megfelelően vagy hüvelyszárazsággal küzdesz, a behatolásnál égő érzést tapasztalhatsz. Ebben lehet a segítségedre egy természetes, vízbázisú síkosító. Az egyes fogamzásgátló tabletták és gyűrűk szintén okozhatnak hüvelyszárazságot. Ez azért van, mert ezek a fogamzásgátló eszközök csökkentik a természetes hormontermelést, ami elvékonyíthatja a bőrt a nemi szervek környékén.

Fertőzés

Valószínűleg volt már húgyúti fertőzésed, úgyhogy tisztában vagy vele, mennyire kellemetlen tünetekkel jár. Egy ilyen fertőzés a nemi életedre is hatással van, mivel égő érzést, valamint gyulladást okozhat a húgyhólyag és a húgycső környékén is, ami fájdalmassá teheti a szexet. Bár rengeteg vény nélkül kapható gyógyszer létezik, inkább keresd fel a háziorvosodat, aki tudni fogja, mi a legjobb neked. A szexuális úton terjedő fertőzések, például a herpesz és a chlamydia szintén fájdalmas, égő érzést válthat ki szex közben.

Durva szex

Előfordult már, hogy hevesebben vagy hosszabb ideig szerelmeskedtetek a szokásosnál? Teljesen normális, hogy utána kellemetlen érzést tapasztalsz, hiszen extra sokáig súrolta a hüvelyedet a partnered.

Hólyaghurut

Okozhatja a szexből eredő súrlódás, de akár a szappanod egyes összetevői is. Óvatosan válaszd ki azokat a termékeket, amiket a szeméremtesteden használsz, hiszen érzékeny területről beszélünk.

Allergia

Lehet, hogy allergiás vagy a spermára. Ez esetben, ha rendszeresen irritációt tapasztalsz, keresd fel a háziorvosodat. Ha viszont bebizonyosodott, hogy nem ez okozza a kellemetlen tüneteket és óvszerrel védekeztek, lehet, hogy a latexre reagál érzékenyen a tested.

Vaginizmus

A vaginizmus olyan állapot, amelynél a hüvelyi izmok akaratlanul is megfeszülnek közösülés közben. Általában a behatolásnál kezdődik, és teljesen ellehetetleníti a felhőtlen szexet.

De mit tehetsz ellene?

A hideg borogatás segíthet enyhíteni a kényelmetlen tüneteket. De amennyiben az irritáció egy-két napnál tovább tart, megmagyarázhatatlan fájdalmat, vérzést, váladékozást és általános kellemetlenség érzet tapasztalsz, felejtsd el a házi módszereket! Fertőzések esetén pedig az orvosunk által felírt antibiotikumok segíthetnek a tünetek megszüntetésében.

Forrás: Marie Claire US, Fotó: Getty Images