Szexelünk, felvállaljuk egymást, de mégsem vagyunk együtt – Létezik párkapcsolat elköteleződés nélkül?

2023. május 24.
Valahol a nagy szerelem és a kötöttségek nélküli kapcsolat közötti skálán helyezkedik el egy olyan kategória, amit kicsit nehéz meghatározni. Majdnem mindent tartalmaz, amit egy átlagos párkapcsolat, néhány apró különbséggel: a barát és barátnő címkék nem igazán érvényesek, bizonyos szinten mégis kötődnek egymáshoz a felek érzelmileg. Csak valamiért mégsem köteleződnek el egymás mellett.
Szexelünk, felvállaljuk egymást, de mégsem vagyunk együtt - Létezik párkapcsolat elköteleződés nélkül?

Laza, szórakoztató, szexuálisan kielégítő, felszabadító, ugyanakkor definiálhatatlan, kiszámíthatatlan és nagyon fájdalmas is tud lenni: a situationship lehetőséget és időt ad arra, hogy intim kapcsolatba kerülj valakivel anélkül, hogy elköteleződj mellette. Ez a kapcsolati forma meglehetősen bonyolult, és kizárólag a felek közötti nyílt kommunikációval tud működni. De ha csak egy kicsi hiba is csúszik a gépezetbe, mély sérüléseket okozhat. Ha teret adunk az érzelmeknek, minden borulhat – és általában ez is okozza a vesztét egy ilyen helyzetnek. „Gyakran legalább az egyik partner elkezd többet érezni a másik iránt. Kezdi úgy érezni, hogy elutasítják, mert a másik nem akarja őt teljesen” – mondja dr. Abby Medcalf, párkapcsolati szakértő, író, a kaliforniai Berkeley Egyetem előadója.

A situationship az, amikor nem mondjátok ki, hogy együtt vagytok, ennek ellenére gyakran úgy viselkedtek, mint egy turbékoló szerelmespár, együtt járkáltok el ide-oda, akár fel is vállaljátok egymást. A köztetek lévő kötelék azonban nem fejlődik: nem mutatjátok be egymást a szüleiteknek és nincsenek a jövőre vonatkozó közös terveitek. „Kulturálisan megváltoztak a párkapcsolatokra vonatkozó elvárásaink: az emberek később házasodnak össze, és sokan vágynak arra, hogy kevésbé strukturált módon, elköteleződési kényszer nélkül fedezzék fel kapcsolataikat, mivel az önismeretet és az egyéni fejlődést helyezik előtérbe” – mondja Saba Harouni Lurie kaliforniai pár- és családterapeuta.

Ezek a kapcsolatok meglehetősen szorosak is lehetnek, az érintett felek akár évekig is tartják a kapcsolatot egymással. Ismerhetik egymás családját, nyomon követhetik a másik magánéletét, esetleg akár esküvőkre is vihetik egymást plusz egy főként. Amikor úgy alakul, találkoznak, szexelnek, Netflixet néznek, összebújnak. A situationship teret nyújt az embereknek ahhoz, hogy kiélvezzék a pillanatot anélkül, hogy komolyabb terveket szövögetnének. A situationship nem mindenkinek való. Azok számára viszont kényelmes lehet, akik nem tudják, mit keresnek pontosan, vagy éppen csak intimitásra vágynak egy olyan időszakban, amikor nincs elég kapacitásuk arra, hogy működtessenek egy párkapcsolatot.

A situationship előnyei

  Lehetőséget ad a belső fejlődésre, hiszen mindenkinek szüksége van arra, hogy felfedezze önmagát és az emberek közti dinamikát, ahogy arra is, hogy megtanuljon a romantika nyelvén kommunikálni.

  A résztvevők szabadon hozhatnak döntéseket, és saját magukat helyezhetik előtérbe, mint egy párkapcsolatban. Egyedül a te jóléted számít, egészen addig, amíg nem veszélyezteted a másik testi-lelki egészségét.

  Intimitás kötelezettségek nélkül, amikor éppen erre van szükséged.

  Lehetőséget ad a kapcsolódásra akkor is, amikor nem állsz készen egy komoly kapcsolatra, vagy éppen gyógyulófélben vagy egy nehéz szakítás után.

A situationshipnek sajnos hátrányai is vannak…

  Nem számíthatsz a másiktól következetes és stabil támogatásra. Megbízhatsz benne és fordulhatsz hozzá, ha segítségre van szükséged, de nem támaszkodhatsz rá úgy, mint a párodra.

  Egy ilyen kapcsolat érzelmileg sebezhetővé tesz. Könnyen megeshet, hogy olyan szituációkba keveredsz miatta, amelyek nincsenek összhangban az értékeiddel, az igényeiddel vagy szükségleteiddel.

  Minden kétértelműnek tűnik. A felek időnként képtelenek pontosan érzékelni partnerük valódi vágyait, ami szorongást és bizonytalanságot kelt.

Lehet, hogy te is egy ilyen kapcsolatban vagy?

Ha neked is van valaki az életedben, akivel olyan, mintha együtt lennétek, de már jó ideje nem tudjátok meghatározni, pontosan mi is van köztetek, akkor megvan az esély rá, hogy te is egy situationshipben élsz. Pláne akkor, ha rátok is igazak a következő állítások:

A kapcsolatotok nem halad előre

Ha úgy érzed, elakadtál, és nem értek el mérföldköveket a viszonyotokban (első találkozás egymás barátaival, évforduló stb. megünneplése, közös programok), akkor valószínűleg itt az ideje, hogy átértékeld a kapcsolatodat – vagy pont annak hiányát.

Kettőnél többen vagytok benne

Nincs is annál sokatmondóbb jel, mint amikor rájössz, hogy párod romantikus/szexuális kapcsolatban áll egy másik emberrel, aki nem te vagy. Ideális esetben még egy etikus nonmonogám párkapcsolatban világos és meghatározott szabályok lennének érvényben, amelyeket közösen fektettek le.

Nem terveztek

A kapcsolatban élő emberek hetekre, hónapokra, néha évekre előre terveznek, egy situationshipben viszont gyakran ad hoc történnek a dolgok, esetleg csak rövid távú terveket szövögetnek, és az utolsó pillanatban keresik a másikat.

Következetlenség

Egy párkapcsolatban számíthatunk arra, hogy rendszeresen látjuk és beszélünk a másikkal – itt viszont ilyenről szó sincs.

Mindig ugyanaz a kifogás

„Nagyon lefoglal a munka, edzenem kell, elutazom” – ismerős? Ezek csak kifogások. Ha valaki valóban látni akar, akkor kitaláljátok, hogy a sok tennivaló mellett hogyan tudtok egymásra is időt szakítani.

Többnyire a szex a közös témátok

Persze, tudod, hogy a másik hol él és dolgozik, és talán felületesen ismered a magánéletét is. De legyünk őszinték: ha kényelmesebb a szexről beszélni, mint a félelmeidről, a bizonytalanságodról vagy a legmélyebb gondolataidról, akkor egyáltalán nem álltok közel egymáshoz.

Nem beszéltek a jövőről

A terveitek csak a jelenre vonatkoznak, de nem egyeznek a jövőre vonatkozó elképzeléseitek, vagy egyszerűen nem is akarjátok belevonni a másikat.

Csak semmi komoly

Valamelyikőtök (vagy egyikőtök sem) nem akarja kimondani, hogy ti egy párt alkottok, és nem is törődnek veled úgy, ahogy az emberek a társukkal szoktak. Aki nem keres, az nem rajong érted.

Gyakran szorongsz

Az, hogy egy situationshipben nincsenek elvárásaitok egymás felé, még nem azt jelenti, hogy nem lesz részetek stresszes helyzetekben. Ha szorongsz a bizonytalanság és a kétértelműség miatt, akkor valószínűleg nem jó neked ez a kapcsolat.

Unalmas

Az új élmények segítik a kötődés kiépítését és szükségesek is egy kapcsolat fejlődéséhez. Egy situationshipben viszont valószínűleg ugyanazt csináljátok újra és újra.

Így kezeld a helyzetet

Ha rájöttél, hogy egy situationshipben élsz, és szeretnéd, hogy ez így is maradjon, akkor tedd fel magadnak a kérdést: biztosan így gondolod? Nehéz megállapítani a különbséget a fellángolás és aközött, hogy valóban tudod, mire van szükséged. Ügyelj arra, hogy ne told félre a saját vágyaidat csak azért, mert valaki másét akarod kielégíteni, vagy mert úgy gondolod, hogy idővel változhat a köztetek lévő viszony. Szabjatok határokat, hogy egyértelmű legyen, hogy nem különböznek az elvárásaitok. Ha pedig tényleg többet akarsz, akkor jobb időben lelépni.

Forrás: Time, NBC, Womens Health, Fotó: Getty Images