Soha nincs kedvem szexelni – nincs libidóm vagy aszexuális vagyok?

2023. június 11.
Nincs általános szabály a szexuális vágy „ideális” mértékére, de ha valakinek soha nincs kedve szexelni, érdemes lehet elgondolkodni, hogy probléma lehet-e a libidójával, vagy esetleg egyáltalán nem érdekli a szexualitás.

A szexuális étvágy szubjektív dolog: vannak, akik még egy hosszú párkapcsolatban is szinte mindennap megkívánják partnerüket és olyanok is, akik abszolút elégedettek a havi egy-két alkalommal is. Amíg elégedettek vagyunk szexuális életünkkel – és esetleges párkapcsolatunkban sem okoz gondot a szex gyakorisága – nincsen igazán teendőnk, ha azonban soha nem akarunk szexelni és ez zavar minket, érdemes lehet feltenni a kérdést, hogy mi állhat a jelenség mögött. Libidóproblémák vagy esetleg aszexualitás?

Okok a szexuális vágy hiánya mögött

Az alacsony libidó és az aszexualitás közötti különbség a szexuális vágy és a szexuális vonzalom megkülönböztetésében rejlik. Az aszexualitás „a szexuális vonzalom teljes vagy részleges hiánya, vagy a másokkal folytatott szexuális tevékenység iránti érdeklődés hiánya”. Ezzel szemben, ahogyan Dr. Leah S. Millheiser szülész-nőgyógyász fogalmaz, az alacsony libidó krónikus esetben (hipoaktív szexuális vágy zavar esetén) azt jelenti, hogy az illető bár alapvetően szeretne szexelni, de egyszerűen nem képes feléleszteni magában a vágyat. Vagyis míg az aszexuális személyek többnyire nem élnek meg szorongást a szexuális vágy hiánya miatt, az alacsony libidótól szenvedők igen.

Míg az aszexualitás nem minősül patológiás állapotnak, a libidó hiánya miatt több pszichés vagy biológiai eredetű ok is húzódhat. Ezek közül néhány:

  • párkapcsolati problémák
  • a partner szexuális diszfunkciói
  • depresszió vagy szorongás, illetve bizonyos antidepresszánsok használata
  • fokozott stressz megélése
  • hormonális változások (például a menopauza vagy szoptatás idején)

Alacsony a libidóm – mi a megoldás?

Dr. Millheiser szerint a krónikusan alacsony vagy hiányzó libidó esetében mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a probléma gyökerétől függően számos kezelési megoldás létezik. A lelki tényezőkön pszichológussal érdemes dolgozni, a szexuális funkciókkal kapcsolatos aggályok esetén pedig szexterapeuta lehet a segítségünkre. De természetesen általában az organikus eredetű problémák is orvosolhatóak:  „Ha az alacsony libidó a közösülés során fellépő, hüvelyszárazság okozta fájdalom miatt van, először ezt a problémát kell kezelni” – magyarázza az orvos. A menopauza környékén például ösztrogénterápiával, de bizonyos esetekben akár a síkosító is elegendő lehet. Millheiser is megjegyzi, hogy azok a nők, akik nem igazán tapasztalnak spontán vágyat, általában könnyebben izgalomba jönnek, ha egy bizonyos szexuális ingerre kell reagálniuk. Így sokat segíthet, ha beszélnek erről a partnerükkel és tudatosan próbálják felkorbácsolni vágyaikat például erotikus könyvekkel, pornóval, hosszabb előjátékkal vagy önkielégítéssel. 

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images