Meglepő dolgokra használhatod a megmaradt bort

2022. augusztus 05.
Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, mégis megeshet, hogy egy baráti vacsora után marad némi bor az üvegek alján. Mi legyen vele? Visszazárni és lehűteni nem biztos, hogy szerencsés ötlet, mutatjuk, mi mindenhez kezdhetsz a nyakadon maradt borral!

A bort visszazárni, majd hűtőbe tenni, és hosszan őrizgetni öreg hiba, hiszen minél többet áll a fridzsiderben, miután levegőt kapott, annál inkább veszít a minőségéből. Az iváson (és főzésen) kívül azonban több dologra is használhatod a bort, így egészen biztos lehetsz benne, hogy nem fog kárba veszni a maradék egyetlen cseppje sem!

Meglepő dolgokra használhatod a megmaradt bort

Egy-két napon belül a főzéshez tökéletesen hasznosíthatod az életelixírnek is tartott bort, ha viszont jóval több idő telt el, és ez a visszazárás ellenére is a bor zamatának rovására ment, akkor is sokféleképp hasznosíthatod.

1. Kreálj új italokat!

A megmaradt bort frissen felhasználhatod izgalmas mixekhez, amelyek akár a kedvenceiddé is válhatnak. Dél-Olaszországban hagyománya van annak, hogy jégbe hűtött tonikkal keverik össze a fehérbort, a vörösbort pedig narancslével öntik fel. Akár gyümölcsöket is darabolhatsz bele, és jól behűtve igazán frissítő ital kerekedhet belőle.

2. Jegeld a bort!

Négy rész borhoz adj egy rész vizet (vagyis 1 dl megmaradt borhoz 0,25 dl vizet) és jól keverd össze. Adagold jégkockatartóba, és fagyaszd le – így hosszabb ideig eláll és szuperül feldobhatod vele később a fröccsödet vagy azt az italt, amihez passzol egy kis boros aroma. Ne felejtsd el, hogy ezt a színes jégkockát csakis felnőttek fogyaszthatják!

3. Használd folteltávolítóként!

Közismert tény, hogy a vörösborfolt igen nehezen távolítható el a textilekből, ám egy boros baleset után nagy segítségedre lehet a fehérbor. Fontos, hogy közvetlenül a kiömlés után töröld át a foltot fehérborral, amit pont úgy, mint az ecetet, zsíroldóként is használhatsz a takarítás során. Próbáld ki sütő- vagy tűzhelytisztításhoz, nem fogod megbánni!

4. Mosd ezzel a gyümölcsöket, zöldségeket!

Sokszor hallani, hogy nem elegendő folyó víz alá mártani a friss zöldségeket és gyümölcsöket, ha azt szeretnénk, hogy valóban tiszták legyenek, mielőtt a tányérra kerülnek. Jó megoldás lehet ilyenkor, ha egy nagy tálba vizet engedsz, és hozzákeversz 0,5-1 dl bort és 1-2 evőkanál szódabikarbónát. Egy kis pihentetés után öblítsd le, és kész is az alapos zöldség- vagy gyümölcsmosás!

Meglepő dolgokra használhatod a megmaradt bort

5. Fess vele!

Akárcsak a kávé, a tea vagy a kurkuma, a vörösbor is nagyszerű természetes színezőanyag. Ha úgy tartja kedved, festhetsz vele akvarellpapírra, de akár textileket is színezhetsz borral, sőt a hajfestéshez használt hennához is önthetsz belőle, így erőteljesebbé válhat a hajad vörös tónusa és fényesebb, puhább is lehet a hajkoronád!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?