Ezt kell tenned, hogy csökkentsd a demencia kockázatát

2023. augusztus 30.
Egy új tanulmány kimutatta, hogy már egyetlen egy szokás elsajátításával csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát.
Ezt kell tenned, hogy csökkentsd a demencia kockázatát

Bizonyos szokások, mint például a testmozgás és a tápláló ételek fogyasztása sokat segítenek azon, hogy sokáig megőrizhessük az egészségünket. Egy újabb tanulmány viszont rávilágított egy másik szempontra, ami szerint a középkorú és annál idősebb felnőtteknek javasolt még egy gyakorlatot elsajátítaniuk, ha sokáig szeretnék megőrizni szellemi képességeiket.

A Frontiers in Aging Neuroscience folyóiratban megjelent kutatás szerint azoknál, akik felnőttoktatásban vettek részt, 19%-kal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata öt éven belül, mint azoknál, akik nem dolgoztatták az agyukat hasonló tanfolyammal.

A tanulmány 282 421, 40 és 69 év közötti ember adatait dolgozta fel. A résztvevőket átlagosan hét évig követték nyomon, és csupán csak 1,1%-uknál alakult ki demencia a vizsgálati időszak alatt. Az alanyok könnyebben használták a logikai és érvelési képességeiket, reakcióidejük és térbeli memóriájuk (mint például a távolságok és az elemek méretének felmérése) pedig változatlan maradt.

Sok idősnek azért romlanak a szellemi képességei, mert már kevesebb lehetőségük van az új dolgok elsajátítására, mint aktív éveikben, vagy éppen a környezetük is kevésbé ösztönzi őket erre, mint korábban. Érdemes tehát olyan tevékenységeket keresnünk, amik szellemi kihívást jelentenek számunkra, hogy elménket frissen és egészségesen tartsuk, ahogy azt egyébként jó esetben az izmainkkal és a szívünkkel is tesszük.

A leghatékonyabbnak egyébként a jelenléti oktatásban történő tanfolyamok bizonyultak, mert azzal is stimuláljuk az agyunkat, hogy átgondoljuk, hogyan jutunk el az osztályterembe. Emellett késznek kell állnunk arra is, hogy új emberekkel találkozzunk, mert az agyunknak fontos, hogy alkalmazkodni tudjon a változásokhoz.

Persze a tanulás önmagában nem garancia a demencia elkerülésére. Sokat tehetünk agyunk egészségének megőrzése érdekében, ha eleget alszunk, mellőzzük a dohányzást, illetve odafigyelünk a testmozgásra és a vérnyomásunkra.

Forrás: Huffpost, Fotó: Getty Images