Neurológus: súlyos rizikófaktort jelent a migrén ennél a betegségnél

2023. április 29.
A migrén önmagában is roppant fájdalmas probléma, ami komolyan rányomja a bélyegét a mindennapokra. Ha ez nem lenne elég, egy kanadai kutatócsapat kiderítette, hogy a migrén komoly rizikófaktor a demencia – beleértve az Alzheimer-kórt – kialakulásában.
E
  • Az International Journal of Geriatric Psychiatry című tudományos szaklapban jelent meg a tanulmány a demencia és a migrén kapcsolatáról.
  • A kanadai tudósok közel ezer olyan 65 éves vagy idősebb embert vizsgáltak meg, akiknél korábban nem tapasztalták a demencia vagy Alzheimer-kór jeleit.
  • Főként nőket vizsgáltak, átlagéletkoruk 75 év volt. 

A tudósok öt év után is ellenőrizték, vajon kialakult-e demencia valamelyik kutatásban résztvevő embernél. A kiindulási időpontban és fél évtized után is felvették az önkéntesek orvosi hátterét, beleértve azt is, előfordul-e migrén is náluk.

Sokkoló adatokat kaptak a kutatók. Az emberek 7,5 százalékánál alakult ki demencia. Memóriavesztés volt a leggyakoribb tünet, ami az Alzheimer-kór egyik leggyakoribb jele. A demenciában szenvedők 5,1 százalékánál diagnosztizáltak Alzheimer-kórt, 1,9 százaléknál keringési problémák álltak a demencia hátterében. Ami nagyon érdekes volt: egyetlen olyan férfinél sem alakult ki demencia, akinél előfordult migrén. Úgy tűnik, csak a nőket fenyegeti a kockázat növekedése.

Milyen szoros az összefüggés a migrén és a demencia között?

Akiknél kialakult a demencia, háromszor gyakoribb volt a migrén életük során. Viszont ez csak az Alzheimer-kórra igaz. Az elégtelen agyi keringés miatti időskori szellemi hanyatlás és a fejfájás ezen formája között nem találtak összefüggést. 

A kanadai kutatás eredményei a demencia és a migrén, valamint általánosságban a fejfájás kapcsolatával, egybecseng korábbi, hasonló témájú tanulmányok következtetéseivel. 

Milyen gyakori az Alzheimer-kór és a migrén?

Különösen a 19 és 44 év közötti nőket érinti a migrén

Különösen a 19 és 44 év közötti nőket érinti a migrén

A demencia és a migrén a világ két leggyakoribb idegrendszeri problémája. Minden negyedik háztartásban él olyan ember, akinél rendszeresen jelentkezik a migrénes fejfájás. Nőknél sokkal gyakoribb a probléma, mint férfiaknál. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint különösen a 19 és 44 év közötti nőket érinti a migrén. 

Demenciával mintegy 50 millió ember él világszerte. Ennek 60-70 százaléka az Alzheimer-kór a WHO becslése szerint. Mivel az emberek egyre tovább élnek, egyre nagyobb az esélye, hogy idős korban kialakul valakinél demencia. A migrén és a demencia közötti összefüggés felfedezése azért fontos, mert a lehetséges kockázatok ismeretében a diagnózis is korábban megtörténhet, így megfelelő kezeléssel ha nem is gyógyítható, de lassítható a szellemi hanyatlás. 

Forrás: Newsweek, fotó: Unsplash