Ezért lehet összefüggés a horkolás és a demencia között

2023. július 06.
Nem elég, hogy bosszantó, még az agyműködésre is veszélyes lehet a horkolás.
Ezért lehet összefüggés a horkolás és a demencia között

Az alvási apnoé (alvás közben bekövetkező légzéskimaradás) következtében fellépő horkolás akár kognitív hanyatlást is okozhat, ami korai demenciához vezethet – állapította meg a londoni King’s College új tanulmánya.

A tudósok felfedezték, hogy az alvási apnoé – amelynek egyik tipikus tünete a horkolás – elzárja a vér és az oxigén agyhoz vezető útját, ami a kognitív képességek folyamatos romlásához vezethet.

A kutatók 27, 35 és 70 év közötti férfit figyeltek meg, akiknél enyhe vagy súlyos obstruktív alvási apnoét diagnosztizáltak. Minden résztvevő egy speciális eszközt viselt alvás közben, amivel a tudósok az agyhullámokat, a vér oxigénszintjét, a pulzusszámot, a légzést, a szem- és lábmozgásokat, valamint a kognitív funkciókat figyelték.

A kutatók rájöttek, hogy a súlyos alvási apnoéban szenvedő egyének kevésbé voltak tudatosak, kevésbé koncentráltak, rövid távú memóriaproblémákkal küzdöttek, és nehezen érik el a kitűzött célokat a mindennapi életükben. Az enyhébb alvási apnoéban szenvedőknek viszont jobb volt a kognitív funkciója.

A tudósok az eredmények által arra a következtetésre jutottak, hogy a súlyos alvási apnoéban szenvedők az agyi teljesítményük hanyatlását kockáztatják, ami szerintük összefüggésbe hozható olyan egészségügyi problémákkal, mint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség.

A szakértők szerint ezek az eredmények a vér alacsony oxigén- és magas szén-dioxid-szintjének, az agy véráramlásának megváltozására és az agyi gyulladásokra vezethetők vissza. A legsúlyosabb esetekben ez demenciához vezethet.

Az obstruktív alvási apnoé életveszélyes állapot lehet. Tünetei közé tartozik a nyugtalan alvás, a hangos horkolás és a reggeli fejfájás, de a betegségben szenvedők hajlamosabbak lehetnek a napközbeni szunyókálásra is.

Forrás: New York Post, Fotó: Getty Images