Ezért a szeptember a legjobb hónap az álláskeresésre a fejvadászok szerint

2023. szeptember 07.
Ideje gyorsan beadnunk az önéletrajzunkat, ha komolyan gondoljuk a munkahelyváltást. A fejvadászok szerint ugyanis a szeptembernél nem találunk jobb időszakot az évben az új állás megtalálására. De tényleg így van?
Szeptember a legjobb hónap az álláskeresésre
  • A közösségi oldalakon egyre több helyen hallani arról, hogy a szeptember-október a legjobb időszak az álláskeresésre. 
  • Miért találhatunk nagyobb eséllyel új munkahelyet az őszi hónapokban a fejvadászok szerint?
  • Már több mint 600 ezren megnézték azokat a videókat a TikTok-on amik arról szólnak, hogy szeptemberben kell belevetnünk magunkat az álláskeresésbe.

A TikTok-on SeptemberSurge néven futnak azok a videók, melyek szerint ha új állást akarunk találni, akkor szeptember-október folyamán kell munkahelyet keresnünk. Ugyanis az őszi hónapokban nagyobb eséllyel találjuk meg álmaink munkahelyét. De tényleg így van ez?

@chanelle.howell

You have the best chances of finding a job in September #opentowork #septembersurge #professionaltok

♬ original sound – Chanelle Howell

A szeptemberi álláskeresés mellett szól a nyári szünet vége

„1999 óta vagyok fejvadász, és állíthatom, hogy tényleg könnyebb szeptemberben munkahelyet találni – jelentette ki Laurie Chamberlin, az amerikai LHH fejvadászcég vezetője. – Ennek egyszerű oka van. Mindenki visszatér a nyári szabadságról, és még az őszi ünnepek előtt igyekszik a cégek személyzeti ügyeit véglegesíteni. Ezekre nyáron nem került sor, így ősszel valóban nagyobb a mozgás.”

Nyáron nem csak az állásajánlatok tekintetében van uborkaszezon. Az álláskeresők is sokkal kevésbé aktívak, mint ősszel. Emiatt a szeptember és október nagyon mozgalmas időszak a fejvadászok és HR-esek életében. 

A nyári szünet után a cégek pótolják az elmaradt állásinterjúkat szeptemberben

A nyári szünet után a cégek pótolják az elmaradt állásinterjúkat szeptemberben

A költségvetésben már terveznek ezzel a cégek

A másik ok a fejvadász szerint a költségvetés. „A legtöbb cég már ősszel elkezdi tervezni a 2024-es büdzsét, ilyenkor azt is szemügyre veszik, hogy állnak a 2023-as célokkal – mondta Chamberlin. – Ha találnak még pénzt a költségvetésben, amit nem visznek át a következő évre, jó alkalom van egy új ember felvételére, akivel így már számolhatnak a következő pénzügyi évben.”

Tehát valóban érdemes még szeptemberben belevetni magunkat az álláskeresésbe, mert halottak napja környékén ismét lelassul az álláspiac, és csak a következő évben indul be újra az év végi bónuszok és a karácsonyi szezon után.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash