Teszteld intelligenciádat ezzel a logikai fejtörővel – vigyázat, extrém nehéz

2023. szeptember 08.
Úgy érzed, jól vág az agyad, képes vagy logikusan gondolkodni és hamar rájössz az összefüggésekre? Teszteld intelligenciádat ezzel az agyafúrt fejtörővel!

Lexikális tudásunkat és műveltségünket leginkább különböző quizek segítségével tehetjük próbára, ha azonban kognitív képességeinket tesztelnénk, érdemes kipróbálni néhány trükkös online fejtörőt. Ezekkel a – főként – vizuális alapú feladványokkal többféle módon is megmozgathatjuk agyunkat: néha a kakukktojást kell megtalálnunk, ilyenkor leginkább a figyelmünk és az ahhoz kapcsolódó végrehajtó funkciók dolgoznak. De sokan szeretik azokat a fejtörőket, ahol valamilyen logikai összefüggésre kell rájönnünk a kép mélyebb értelmezése által.

Az alábbi fejtörő egy kicsit rendhagyó ezekhez képest és sokkal inkább a klasszikus intelligencia-tesztekhez köthető. Bár első ránézésre talán egyszerűnek tűnik, valójában egyáltalán nem az: rendkívüli logikai képességekre lesz szükség a megoldásához.

Kösd össze a vonalakat – de nem akárhogy!

Ezen az egyszerű képen négy különálló, de látszólag egy négyzetet alkotó fekete pöttyöt látunk. A feladatunk, hogy összekössük őket úgy, hogy „nem emeljük fel az ujjunkat”, vagyis egy folytonos vonalat használva. Most valószínűleg mindenki egy klasszikus négyzetet képzel el, de a trükk az, hogy a formához csak „3 vonalat” használhatunk, vagyis csak 3 szögben törhet meg a vonal. Így már mindjárt nem olyan egyszerű a feladat!  

Vessük be logikai képességeinket és mozgassuk meg agyunkat: próbáld ki te is az agyafúrt fejtörőt! Ha készen állsz intelligenciád tesztelésére, mutatjuk is a képet. Ha egyszerűbbnek érzed, valóban ráteheted az ujjadat a képernyőre, és megpróbálhatod úgy „megrajzolni” a vonalat, de az is jó ötlet lehet, ha átrajzolod egy papírlapra a pöttyöket.

Sikerült megoldani a feladványt? Ha szeretnéd ellenőrizni a megoldásodat vagy csak megnéznéd a megfejtést, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törj ki a négyzetből!

Még mielőtt felfednénk a megoldást, adunk egy kis segítséget a feladványhoz. A lényeg, hogy próbáljunk „kitörni” a négyzet kereteiből, ami nem is olyan nehéz, hiszen az észlelésünk azt kívánja, hogy a négy pontot a „szokásos” módon, szabályos négyzetként kössük össze. A megoldáshoz azonban olyan formában kell gondolkodnunk, ami „túlnő” az eredetin. 

Készen állsz?

Mutatjuk a megoldást:

Ne aggódj, ha nem sikerült a megoldás, inkább próbálj ki egy másik fejtörőt – például ezt a lufis feladványt, ahol csak a legzseniálisabb megfigyelők tudják kitalálni, melyik léggömb tartozik a kisfiúhoz!

Forrás: BrightSide