Csak a kivételesen intelligensek veszik észre az egyetlen autót, amelyiknek világít a fényszórója

2023. szeptember 04.
Egészen elképesztő optikai illúzió bukkant fel az interneten. Szinte lehetetlen megtalálni az egyetlen autót, amelynek fel van kapcsolva a világítása. Vagy mégsem?
  • Az optikai illúzió egészen elképesztő módon csapja be a szemünket és az agyunkat.
  • A semleges háttéren autók sorakoznak. Egyiknek van csak felkapcsolva a fényszórója
  • Az őrületbe kergeti az embert, de szinte lehetetlen megtalálni, melyik autó lámpája világít.

Az optikai illúziók lényege, hogy becsapják a szemünket, és ezáltal az agyunkat. Láttunk már olyan képet, ahol a vonalak összeálltak egyetlen képpé. De olyan fejtörők is felbukkantak, melyekben a rejtett képes feladványokat és az optikai illúziókat kombinálták a készítői. Ezúttal egy minden eddiginél nehezebb optikai illúzió teszi próbára az internetezők figyelmét.

Csak a kivételesen intelligensek veszik észre az egyetlen autót, amelyiknek világít a lámpája

Csak a kivételesen intelligensek veszik észre az egyetlen autót, amelyiknek világít a lámpája

Hol a világító fényszórós autó az optikai illúzión?

A semleges háttéren különböző színű autók sorakoznak. Az a feladatunk, hogy megtaláljuk a kakukktojást. Egyetlen autónak ugyanis fel van kapcsolva a fényszórója. Ezt az egyetlen autót azonban szinte lehetetlen feladatnak bizonyul megtalálni– főleg rövid idő alatt. A fehér háttér és az ismétlődő minta miatt néhány másodperc után szinte teljesen összeolvad a szemünk előtt a kép. Képtelenek vagyunk figyelni az optikai illúzióra, nemhogy megtalálni azt az egyetlen autót, ami más, mint a többi.

Miért fontos az agytorna?

Rengeteg módja van annak, hogy folyamatosan tornáztassuk az agyunkat. Ennek egyes formái lehetnek a különböző fejtörők. Ha úgy szeretnénk ellenőrizni logikai képességeinket, hogy közben jól is érezzük magunkat, tökéletes megoldást jelenthetnek. Sokféle tudáspróba létezik, vannak gyerekeknek szólók, vannak felnőtteknek és idősebbeknek szólók is. Miközben dolgoztatjuk az agyunkat a megoldások kitalálásával, még jól is szórakozunk.

Egy kis segítség a világító fényszórós autó megtalálásához

Mivel a próbálkozók nagy része képtelen rájönni, melyik autó a kakukktojás ezen a kifejezetten nehéz optikai illúzión, adunk egy kis segítséget. A megfejtés az optikai illúzió jobb felső részén található: ha erősen koncentrálunk az ott sorakozó autókra, gyorsan rábukkanhatunk a kakukktojásra. Ha még ennyi segítség sem volt elég, néhány sorral lejjebb megmutatjuk a megoldást.

Ha még bírja a figyelmünk és a szemünk, tegyük próbára magunkat más, hasonló optikai illúziókkal is. Nézzük meg, vajon rájövünk-e, hol van a szőnyegen a telefon. Egy másik feladványon pedig azt kell megfigyelnünk, vajon ugyanolyan színű-e a kutya és a képen látható macska.

Csak a kivételesen intelligensek veszik észre az egyetlen autót, amelyiknek világít a lámpája

Sikerült?

Forrás: Mentalfloss