10 étel, amitől természetesen barna lesz a bőröd

2023. szeptember 13.
Sem a napozás, sem a szolárium nem ajánlott, ha nem akarjuk kockáztatni a bőrrákot. Mit tehetünk mégis, ha azt szeretnénk, hogy a bőrünk egészségesen barna legyen és az önbarnító katasztrófákat sem akarjuk kockáztatni? Együnk többet bizonyos ételekből!
10 barnító étel
  • A sárgarépán kívül még rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van, amitől egyenletesen és egészségesen barna lesz a bőrünk.
  • Általában a növények béta-karotin tartalma az, ami segít, hogy kialakuljon a barnaság.
  • Azok az ételek is segítik a bőr természetes barnaságának kialakulását, melyek jelentős mennyiségben tartalmaznak omega-3 és omega-6 zsírsavakat.

Ha egészséges és gyors barnulást szeretnénk elérni anélkül, hogy a bőrünk egészségét kockáztatnánk, érdemes a megfelelő ételeket fogyasztanunk. Ezek olyan növényi hatóanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek serkentik a bőr melanintermelését, így barnulunk, ha rendszeresen esszük ezeket. 

A legismertebb barnító ételek a sárgarépa és a paradicsom, de ezeken túl is rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van, amiket érdemes minél gyakrabban ennünk, ha nyári barnaságra vágyunk.

@glowbymarlowe

Did you know there are certain foods that can give you a natural tan? Share this with a tan loving friend. #mariamarlowe #skincaretips #skincaretok #acnenutrition #acnenutritionist #acnesolutions #acnesolutions #naturaltan #naturaltanning #fyp #foryou

♬ original sound – Marlowe | Acne Nutritionist – Marlowe | Acne Nutritionist

1. Sárgarépa: a leghatásosabb barnító étel

A sárgarépa nagyjából 1200 mg A-vitamint tartalmaz 100 grammonként, így nem csoda, ha ez a leghatásosabb étel, ha a barna bőr a célunk. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, hasonlóan a görögdinnyéhez, sárgabarackhoz és sütőtökhöz. Így utóbbiakat is érdemes az étrendünkbe minél gyakrabban beiktatnunk.

2. Vörös cikória: remek saláta a barna bőrért

Méltatlanul elhanyagolt zöldség nálunk a vörös cikória. Pedig 100 gramm 600 mg A-vitamint tartalmaz, így nem csak nagyon egészséges, de a barnulást is segíti. Remek alacsony kalóriatartalmú salátát készíthetünk belőle. Ráadásul ősz a szezonja, így érdemes most keresni a boltok zöldségespultjaiban.

3. Sárgabarack: a gyümölcs, ami strandra repít

Legalábbis olyan barna bőrünk lehet tőle, mintha nyaralni lettünk volna egy tengerparti helyen. A sárgabarack ugyanis 500 mg A-vitamint tartalmaz 100 grammonként. Így az egyik leghatásosabb barnító gyümölcsünk, amit szintén a béta-karotinnak köszönhet. Ez stimulálja a bőr melanintermelését. Azért is jó minél több sárgabarackot enni, mert rengeteg rostot tartalmaz, ami a bélrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

4. Rukkola: nagyszerű ásványisó-forrás

A fejes salátához hasonlóan a rukkolából is 100 gramm körülbelül 260 mg A-vitamint tartalmaz, így a citrusfélékhez mérhető a bőrt barnító hatása. De azért is fontos része az étrendünknek, mert remek ásványisó-forrás. Gazdag káliumban, kalciumban és vasban. Karfiollal és brokkolival kiegészítve remek szelénforrás, így a szabad gyökök semlegesítésében is nagy szerepe lehet, ezzel késleltetve a bőr öregedését.

5. Sárgadinnye: barnító gyümölcssaláta

100 gramm sárgadinnye 200 mg A-vitamint tartalmaz, így abszolút helye van a barnító ennivalók között. Fogyasszunk minél többet a szezonban még salátában vagy magában, lehetőleg a délelőtt folyamán.

Egy sor zöldség és gyümölcs segíthet, hogy barnább legyen a bőrünk

Egy sor zöldség és gyümölcs segíthet, hogy barnább legyen a bőrünk

6. Szárzeller: ideális az egészséges turmixokhoz

Ideális barnító étel a szárzeller is, bármennyire zöldnek tűnik. 100 gramm szárzeller 200 mg A-vitamint tartalmaz, ami remek karotinoidforrás a barnuláshoz. Nagyon hatásos turmixot készíthetünk belőle, ha más olyan gyümölcsökkel – például manóval, piros színű gyümölcsökkel, naranccsal – készítünk belőle turmixot, amik elősegítik a bőr barnulását.

7. Paprika: C-vitaminban is gazdag

Amellett, hogy nagyon jó C-vitamin-forrás, a paprika 100 grammja 150 mg A-vitamint is tartalmaz. Így nem csak a barnulást segíti elő, de erős antioxidáns és csökkenti a gyulladást a szervezetben. Hasonló hatása van a citrusféléknek, narancsnak és kivinek.

8. Paradicsom: öregedésgátló hatás a barnulás mellett

A likopin egy vörös színű karotin, amiből nagy mennyiségben tartalmaz a paradicsom. Ez nem csak antioxidáns hatású, de a barnulást is segíti. Sőt, megvédi a bőrt a káros UV-sugárzástól. Különösen megfőzve fejti ki jótékony hatását a paradicsom.

9. Őszibarack: antioxidáns és méregtelenít

Nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint az őszibarack is. 100 gramm gyümölcsben 100 mg található a barnuláshoz szükséges vitaminból. Ráadásul, hasonlóan a paradicsomhoz, remek C-vitamin-forrás, így nem csak barnábbak lehetünk a segítségével, de a bőr öregedését is lassítja.

10. Cseresznye: a piros gyümölcsök közül a legtöbb béta-karotin

Bármelyik piros színű gyümölcs nagyon hasznos lehet a barnuláshoz, ám a cseresznye még ezek közül is kimagaslik béta-karotin-tartalmával. Leghatásosabb, ha más gyümölcsökkel, például eperrel, görögdinnyével, málnával és áfonyával együtt készítünk belőle gyümölcssalátát vagy turmixot, nagyban hozzájárul, hogy szép, barna bőrünk legyen.

Forrás: Cookist, fotó: Unsplash