Így teleltesd a muskátlit, hogy jövőre még több virágot hozzon

2023. szeptember 18.
Sokan szeretik a muskátlit, mivel nyáron csodás virágözönnel örvendezteti meg a növényszülőket, és nem igényel túl sok törődést. A teleltetés azonban még a legtapasztaltabbaknak is fejtörést okozhat.
Muskátli teleltetés
  • A muskátlink akkor hoz sok virágot nyáron, ha megfelelően teleltettük.
  • Télen is virágzik, ám ehhez néhány extra trükköt be kell vetnünk.
  • Mutatjuk, mik a muskátli teleltetésének fő lépései!

A muskátli (Pelargonium) tulajdonképpen egy nemzetség neve, amibe rengeteg fajta tartozik. Nem csak azért népszerű, mert színpompás virágözönnel örvendezteti meg a tulajdonosát, hanem azért is, mert alapvetően igénytelen és könnyen nevelhető növény. 

Akár télen is virágzik a muskátlink, ha megfelelően gondoskodunk rajta. Mutatjuk, mik a muskátli teleltetésének legfontosabb lépései!

1. Bontsuk ki a földet a muskátli törzsénél

Mivel a muskátli nagyobb eséllyel pusztul el, ha a szár földben lévő része hosszabb ideig nedves állapotban marad. Ezért fontos a muskátli teleltetésénél, hogy eltávolítsuk a földet a gyökérzóna feletti részről.

2. Teleltetés előtt metsszük vissza a hajtásokat

Ha visszavágjuk a muskátli hajtásait, nem lesz túl bokros a téli időszakban. Így kevesebb energiát kell felhasználnia a növénynek a növekedésre, nem vékonyodnak el a hajtások végei.

3. Teleltessük kisebb cserépben a muskátlit

Ha már nagyon nagyra nőtt a muskátlink és a cserépben több föld veszi körbe, érdemes kisebb cserépbe ültetni a teleltetéshez. Ez az első ponttal függ össze: ha túl nedves közeg veszi körbe a gyökérzónánál a növényt, nagyobb eséllyel betegszik meg és pusztul el a muskátlink.

4. Helyezzük hűvös helyre teleltetni a muskátlit

A muskátlinak télen általában hűvös, 5-10 Celsius-fokos hőmérséklet az optimális. A legjobb helyek lehetnek a muskátli teleltetésére a hűvös ablakpárkányok vagy fűtött verandák, garázsok, esetleg a pince.

5. Fokozatosan csökkentsük az öntözést

Télen a muskátlink jóval kevesebb vizet igényel, mint nyáron. Csak akkor öntözzük, amikor a föld felső rétege száraz tapintású. Ne hagyjuk, hogy a gyökerek hosszú ideig nedves állapotban legyenek, mert úgy könnyen megbetegszik.

6. A teleltetés alatt is kell fény

A muskátlinak a teleltetés során is szüksége van fényre. Ezért próbáljuk meg olyan helyen teleltetni, ahol közvetlen napfény éri. De használhatunk mesterséges fényforrást, például növényi növekedést segítő lámpát.

7. Télen nem kell tápoldatoznunk a muskátlit

Télen a muskátlinak nincs szüksége trágyázásra, tápoldatozásra. A tápanyagokat nyáron kapja meg a növény, amikor aktívan nő. Tekintsünk úgy a teleltetésre, mintha téli álmot aludna a muskátlink. Tavasszal kell majd tápoldattal serkentenünk a növény fejlődését.

8. Ellenőrizzük a betegségeket és kártevőket

Figyeljünk rá, hogy ne essen áldozatul kártevőknek vagy betegségeknek a muskátlink a teleltetés alatt. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt és avatkozzunk közbe, ha problémát észlelünk.

9. Szellőztessük a helyiséget

Időnként szellőztessük ki a helyet, ahol a muskátlink telel. Így megelőzhetjük, hogy a penész és más gombás betegségek megtámadják a növényünket.

A megfelelő gondoskodással a muskátli télen is boldogan virágozhat. Ne felejtsük el figyelni a növényt akkor is, ha telel! Így tavasszal boldog és egészséges virágot ültethetünk ismét az ablakunkba.

Fotó: Getty Images