Ez az 5 karrier vonzza leginkább a narcisztikus személyiségeket

2023. szeptember 23.
Lássuk, melyek azok a szakmák, amelyeket legszívesebben választanak a narcisztikusok – és azt is eláruljuk, hogy miért.
Ez az 5 karrier vonzza leginkább a narcisztikus személyiségeket

Rögtön az elején fontos leszögezni, hogy a következő lista nem azt jelenti, hogy mindenki, aki a felsorolt szakmában dolgozik narcisztikus személyzavarral küzd. Narcisztikusok minden szakmában találhatók, ám a következő karrierutakat nagy valószínűséggel az átlagosnál több narcisztikus személyiségzavarral küzdő személy választja.

Marie-Line Germain, a Nyugat-Karolinai Egyetem professzora egy interjújában úgy nyilatkozott, hogy a narcisztikus emberek sokszor találnak menedéket maguknak a munkahelyük biztonságában. „Gyakran kerülnek magas beosztásba, hiszen okosak és könnyen manipulálnak másokat. A munkahely pedig tökéletes terep erre. Ha jól csinálnak valamit, azt elismerik, vannak előrelépési lehetőségek. Ez pedig presztízskérdés náluk, hiszen ezeket nem biztos, hogy megkapják személyes kapcsolataiktól.”

Mi jellemző a narcisztikus személyiségzavarban szenvedőkre?

  • folyamatosan csodálatra vágynak,
  • erős jogosultságtudatuk van,
  • grandiózusság jellemzi őket,
  • illetve az empátia hiánya.

Lássuk, melyek azok a szakmák, amelyeket legszívesebben választanak a narcisztikusok.

Tanári pálya

A narcisztikusok szeretnek a figyelem középpontjában lenni – mi lehetne hát csábítóbb a számukra, mint egy csapat diák, akiknek átadhatják a tudásukat, és bölcsességüket, és akiknek kötelessége tisztelni őket? Miért működik a tanári pálya a narcisztikusok számára? A diákok gyakran még évek múlva is kedvező véleménnyel emlékeznek vissza az osztályteremben eltöltött időkre. A tanárok 45 percen keresztül, hetente több alkalommal uralhatják a diákok kizárólagos figyelmét.  Felnéznek rájuk, élvezik, hogy irányíthatnak, hogy a gyerekek között ők lehetnek a legokosabbak. Igai szuperhősnek érezhetik magukat ebben a szakmában.

Bűnüldöző szervek, katonaság

A narcisztikusokat a hatalom és az irányítás miatt vonzza a bűnüldözés, amit ez a pozíció biztosíthat számukra.

Szórakoztatóipar, influenszerek

Ezeknek a karrierutaknak az a vonzereje a narcisztikusok számára, hogy emberek széles körére lehet hatni, és hogy ismertek lehetnek. A nárcisztikusok imádják a figyelmet, a folyamatos figyelmet – még ha teljesen idegenektől is kapják.

Vállalatirányítás

Nem ritka, hogy egy narcisztikus személy felsővezetőként dolgozzon egy vállalatban. A hideg, számító, manipulatív viselkedés gyakran előnyt jelenthet az üzleti világban. Arrogánsnak, dominánsnak láthatjuk őket, ám munkájuk mégis hatékony általában. 

Politika

Sok narcisztikus személy nagy álma, hogy politikai reflektorfénybe kerüljön. Ez a karrier is hatalmat, valamint nagyszabású kontrollt ad az érintettek kezébe. Az emberek felnéznek rájuk, gyakran isszák a szavaikat.

Forrás: Medium Fotó: Getty Images