Lehet, hogy egy narcisztikussal randizol? Ezekre a jelekre kell figyelni a férfiak és a nők esetében

2023. április 07.
A következőkben egy párkapcsolati szakértő magyarázza el, milyen jelekből ismerhető fel, ha egy narcisztikussal van dolgunk.
Lehet, hogy egy narcisztikussal randizol? Ezekre a jelekre kell odafigyelni

Louanne Ward rögtön felhívja rá a figyelmet, hogy a párkapcsolatok korai szakaszában rendkívül nehéz lehet felismerni a partnerünk esetleges narcisztikus vonásait, mivel az intenzív érzelmek miatt hajlamosak lehetünk egy rózsaszín szemüvegen keresztül nézni a másikat. Ám, ha úgy érezzük, hogy a partnerünk már-már túl tökéletes ahhoz, hogy igaz legyen, érdemes lehet tüzetesebben is megvizsgálni a kapcsolatunkat.

Általánosságban elmondható, hogy a narcisztikus személyiségzavarban szenvedőkre jellemző a grandiozitás, tehát túlzó elképzeléseik vannak saját magukkal és képességeikkel kapcsolatban, szomjazzák mások csodálatát, miközben képtelen együttérezni a többi emberrel. (A narcisztikus személyiségzavarról egy korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.)

A narcisztikusok gyakori vonásai:

  • törékeny önbecsülés, amelyet könnyen összezúzhat a kritika vagy az elutasítás;
  • igény az állandó figyelemre és csodálatra;
  • az empátia hiánya mások iránt;
  • kifejezetten kritikus másokkal szemben, és gyorsan rámutat a hibáikra;
  • előszeretettel használ ki másokat a saját érdekében;
  • mély jogosultságérzés hatja át;
  • irigy és féltékeny viselkedés;
  • előszeretettel gaslightingol másokat, képtelen a felelősségvállalásra;
  • rendkívül érzékeny a kritikára.

Louanne Ward véleménye szerint a narcisztikus személyt úgy a legkönnyebb kiszúrni, ha fel tudjuk ismerni az általa használt bántalmazásnak a mintázatát. „A narcisztikus bántalmazásnak van egy ciklusa, és ez általában négy szakaszból áll: idealizálás, leértékelés, eldobás és visszahódítás” – magyarázza.

A narcisztikus bántalmazás négylépcsős ciklusa

Idealizálás: Az idealizálási szakaszban a narcisztikus partner gyakran az ideális partnernek tűnik. Minden tekintetben elbűvölőnek, karizmatikusnak és hibátlannak látszik. Leértékelés: A kapcsolat előrehaladtával azonban elkezdi leértékelni és kritizálni a partnerét, amitől az bizonytalanná válik és egyre értéktelenebbnek kezdi érezni magát. A narcisztikus partner a gaslightingolás technikájával kétséget ébreszt a másikban, a partner elkezdi megkérdőjelezni saját magát, és végül azt fogja hinni, hogy vele van a probléma, nem a partnerével. Elutasítás: Végül a narcisztikus elhagyja a partnert, vagy azzal fenyegetőzik, hogy elhagyja, aki emiatt összezavarodik, megbántódik és összetörik. Visszahódítás: Bizonyos esetekben a narcisztikus megkísérelhet újra belépni a kapcsolatba hamis bocsánatkérésekkel, és a változás hazug ígéretével.

„Kezdetben elárasztanak szeretettel, figyelemmel és ajándékokkal, amitől úgy érzed magad, mintha te lennél a legfontosabb ember a világon, de előbb-utóbb a viselkedésük elkezd megváltozni. Túlzottan kritikussá, manipulatívvá és érzelmileg bántalmazóvá válnak, amitől te egyre zavarodottabbá válsz. Ha átéltél már ilyesmit, akkor első kézből tapasztaltad meg, milyen egy narcisztikussal kapcsolatban lenni” – mondja a szakértő.

Mik a narcizmus jelei a férfiaknál?

Bár mindkét nemnél előfordulhatnak hasonló jellemzők, Louanne Ward szerint van néhány jelentős különbség abban, hogy a narcizmus hogyan hat a férfiakra és a nőkre.

  1.  A narcisztikus férfiak úgy érezhetik, hogy joguk van ahhoz, hogy ők legyenek a főnökök, hogy csodálják, és dicsérettel árasszák el őket. Rendkívül arrogánsak és úgy gondolják, hogy különleges bánásmódot érdemelnek. 
  2. A narcisztikus férfiaknak nehézséget okozhat, hogy együttérezzenek, vagy egyáltalán törődjenek más emberek érzelmeivel. Túlságosan el vannak foglalva önmagukkal ahhoz, hogy észrevegyék, amikor a partnerük vagy a körülöttük élők szenvednek.
  3. A narcisztikus férfiaknak eltúlzott véleményük lehet önmagukról. Túlértékelhetik képességeiket vagy teljesítményüket, és folyamatosan megerősítést és dicséretet várnak másoktól.
  4. Nem ritka, hogy a narcisztikus férfiak ellenségesek vagy agresszívek a kapcsolataikban. Támadón léphetnek fel, ha kritizálják őket, fizikai agressziót is alkalmazhatnak, ha fenyegetve érzik magukat. 
  5. A narcisztikus férfiak gyakran képtelenek beismerni, ha tévednek. Lerázzák magukról a felelősséget, vagy kifogásokat keresnek,  és védekezővé vagy elutasítóvá válnak, ha megkérdőjelezik a viselkedésüket.

Mik a narcizmus jelei a nőknél?

  1. Egy narcisztikus nő mindennap órákat tölthet azzal, hogy tökéletesítse a megjelenését különféle kozmetikumok és a legújabb divat segítségével. Előfordulhat, hogy betegesen törekszik arra, hogy mindig a lehető legjobban nézzen ki.
  2. A narcisztikus nő szomjazza mások elismerését és dicséretét. Hajlamos lehet túlbeszélni másokat, félbeszakítani őket, és figyelmen kívül hagyni a véleményüket.
  3. A narcisztikus nő kihasználhatja vonzerejét és karizmáját, hogy elérje a céljait. Hazudik, manipulál, túloz, vagy más módon megtéveszt másokat, hogy megszerezze, amit akar.
  4. A narcisztikus nők hajlamosak az irigységre és a féltékenységre, különösen akkor, ha más nőket szebbnek, sikeresebbnek vagy népszerűbbnek látnak.
  5. Mártírt vagy áldozatot játszanak. Minden, amit ők átélnek, sokkal fájdalmasabb és nehezebb, mint amit mások éreznek.

„Fontos megjegyezni, hogy nem minden narcisztikus vonásokkal rendelkező férfi és nő mutat ilyen viselkedést, valamint, hogy a narcisztikus viselkedésnek széles skálája van – teszi hozzá Louanne Ward.

Forrás: Daily Mail Fotó: Getty Images