Jelek, hogy egy narcisztikus manipulálni próbál téged

2023. július 24.
A következőkben egy pszichológus szakértő leplezi le azokat manipulációs technikákat, amelyeket a narcisztikusok előszeretettel használnak.
Jelek, hogy egy narcisztikus manipulálni próbál téged

Dr. Erin Leonar pszichoterapeuta szerint egy laikus számára rendkívül nehéz lehet észrevenni, ha egy narcisztikus ember hálójába került – éppen ezért fontos, hogy ismerjük a manipuláció folyamatát, és időben ki tudjuk lépni a kapcsolatból, nagyobb lelki károk nélkül. „Lehet, hogy nem tudod észre venni a jeleket, de ha figyeled a tested reakcióit, az rávilágíthat arra, hogy  valami nincs rendben. Ne feledd, az ösztön soha nem téved” – mondja a terapeuta.

De lássuk is, mi az az öt manipulációs technika, amit előszeretettel használnia a narcisztikusok. 

Love bombing, azaz szerelmi bombázás

Love bombing alatt azt értjük, amikor egy párkapcsolat elején a férfi túlzott figyelmességgel, túláradó szeretettel, grandiózus gesztusokkal árasztja el a partnerét, így szerezve irányítást, kontrollt felette. A szerelmi bombázás gyakran a manipuláció egyik első jele. A szakértő szerint „ez egy olyan manipulatív technika, amellyel úgy akarják a másik személyt magukhoz vonzani, miközben a valóságban szinte semmit sem tudnak egymásról”. Hogy miként lehet felismerni, ha a love bombing áldozatai lettünk? A pszichológus szerint árulkodó jel lehet a túlságosan gyors elköteleződés: ha például már egy hét randizás utánrá szerelmet vall a másik, vagy drága ajándékokkal áraszt el nem sokkal a megismerkedés után. (A love bombing jelenségről és jeleiről részletesen itt olvashatsz.)

Gaslighting, azaz gázlángozás

Ez az egyik legismertebb manipulációs technika, amit a narcisztikusok előszeretettel alkalmaznak a kapcsolatuk kezdetétől fogva. A segítségével képes lehet elérni, hogy az áldozata megkérdőjelezze a saját valóságát, elveszítse az önmagába és józan eszébe vetett bizalmát. A gázlángolásból rendkívül nehéz lehet kiutat találni. Még ha az áldozat rá is jön, hogy a narcisztikus hazudott neki, és megpróbál vele konfrontálódni, a bántalmazó könnyű szerrel fordítja meg a szituációt, és kezdi az áldozatot hibáztatni. A szakértő szerint a gázlángolás egyik árulkodó jele lehet, hogy állandóan kétségbe vonjuk saját magunkat. (A gázlángolás elenségről és jeleiről részletesen itt olvashatsz.)

Saját személyiségünk, véleményünk elnyomása

„Egy manipulatív ember nem azért van egy kapcsolatban, hogy a másik embert mint személyt tisztelje” – mondja a szakértő. „Azért van egy kapcsolatban, hogy kialakítsa a saját ideális partnerét. A szemében te az ő egójának az eleven tükörképe vagy, és ha nem azt látja benned, amit ő akar, akkor kisebbrendűnek érzi magát. Ezért hát megpróbál lekicsinyíteni téged, megsemmisíteni.” A pszichológus arra is figyelmeztet, hogy a narcisztikusok mindent az irányításuk alatt próbálnak tartani: attól kezdve, hogy megválasztják mit ehet a másik, egészen addig, hogy milyen ruhát viselhet. „Ha ki mered nyilvánítani a véleményedet, gúnyolódással, lekicsinyléssel és sértegetéssel büntetnek. Ezzel kényszerítenek, hogy engedelmeskedj a kívánságaiknak.”

Évekig nem tudatosult a fiatal nőben, hogy ami történt, nemi erőszak volt

Hibáztatás és szégyen

A narcisztikus és manipulatív emberek előszeretettel hibáztatják és szégyenítik meg a partnereiket, annak érdekében, hogy elhitessék velük a saját felsőbbrendűségüket. Ha az áldozat elhiszi, hogy a narcisztikus mindig mindent jobban tud, szépen lassan minden helyzetben át fogja neki engedni a döntés jogát. A szakértő figyelmeztet: „amikor egy ember azzal fenyegetőzik, hogy kárt tesz magában, vagy öngyilkos lesz, az valószínűleg manipuláció.”

Elszigetelés

Egy párkapcsolat kezdetén teljesen normális, ha minél több időt szeretnénk tölteni a párunkkal, ami miatt a barátainkkal, családunkkal lehet, hogy kevesebbet fogunk találkozni. Ez nem feltétlenül rossz dolog, de érdemes résen lenni, mert „a manipulatív emberek megpróbálnak elszigetelni bennünket a barátainktól és a családunktól, hogy nagyobb kontrollt szerezzenek felettünk” – magyarázza a pszichológus, majd hozzá teszi:  „ez az elszigetelés olyasvalami, ami fokozatosan, idővel történik, és lehet, hogy észre sem veszed, amíg már túl késő nem lesz”.

Az elszigetelés során a bántalmazó gyakran használ olyan  tipikus mondatok, mint például „senki sem szeret úgy, mint én”, „senki más nem ismer téged olyan jól, mint én” vagy „ha szeretsz, nem találkozol a barátaiddal.”

Forrás: marieclaire.es Fotó: Getty Images