8 jel, hogy pont egészséges arányban vagy nárcisztikus

2023. június 25.
A nárcizmus egy spektrum. És néha nem árt belőle egy csipetnyi! A szakember elmondta, miből tudhatjuk, hogy a személyiségünkben pont jó arányban van belőle.
8 jel, hogy pont egészséges arányban vagy nárcisztikus
  • A stabil önbizalom, a képesség, hogy nem félünk az egyedülléttől és a határok meghúzása mind az egészséges nárcizmus jelei.
  • A szakértő szerint a nárcizmusnak van olyan formája, ami még jót is tesz a hétköznapokban, ezt nevezhetjük egészséges nárcizmusnak.
  • A nárcisztikus személyiségzavar árt a környezetében élőknek, családtagoknak, míg az egészséges nárcizmus segíti a mindennapokat az egész szűkebb és tágabb közösségben.

A nárcisztikus szó ma már teljes egészében negatív jelentéstartalommal bír. Azonnal arra a barátunkra gondolunk, aki soha meg nem kérdezné, velünk mi van, vagy a szülőre, aki a saját érdekeit és szükségleteit a gyereke elé helyezi.

A szakértő szerint a nárcizmusnak van olyan formája, ami még jót is tesz a hétköznapokban, ezt nevezhetjük egészséges nárcizmusnak. „A nárcizmus egy spektrum. Lehet valakiben túl sok belőle, ami már nárcisztikus személyiségzavarként jelenik meg, vagy nem elég nárcizmus, ami depresszióhoz és alacsony önértékeléshez vezet” – mutatott rá Hannah Aldrete pszichológus. 

„Mára a nárcizmus bármely formája negatív dologgá alakult – mondta Sarah Graham terapeuta, aki olyan felnőttekkel foglalkozik, akiknek nárcisztikus szülei vagy párja vannak. – Valóban sok ember életét keseríti meg a környezetében élők nárcizmusa.” Ha valakinek nárcisztikus személyiségzavara van, minden az ő szükségleteiről szól. Ez az elejétől rombolja a gyerekeivel, párjával való kapcsolatot, sőt, az ő mentális egészségüket is.

Graham azt is megjegyezte, hogy amikor a nárcizmus szóba kerül, azonnal a patológiás nárcizmusra gondolnak az emberek, ami a spektrum egyik szélső értéke. „Mit nevezünk patológiásnak? Azt, amikor valaki képtelen irányítani a személységének, viselkedésének bizonyos részeit vagy teljesen irracionális és indokolatlan viselkedést mutat” – tette hozzá Graham.

Az egészséges nárcizmus teljesen más

A szakember hangsúlyozza, hogy az egészséges nárcizmus teljesen más, mint a nárcisztikus személyiségzavar, és egyetlen nárcisztikus embert sem menthet fel az alól, amikor bármilyen formában – érzelmileg vagy fizikailag – bántalmaz egy másik embert. A nárcisztikus személyiségzavar probléma és szakember bevonására van szükség. Mind a nárcisztikus személynek, mind a nárcizmus elszenvedőjének pszichológusra van szüksége. „Az egészséges nárcizmus viszont egyáltalán nem rossz dolog” – tette hozzá a pszichológus.

Nagyjából a spektrum közepét jelenti az egészséges nárcizmus. „Elég ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, ám nem túl sok, hogy ne váljunk csak saját magukra figyelő egoistákká” – mondta Aldrete. 

Az egészséges mennyiségű nárcizmus az, ami ösztönöz a céljaink elérésére. „Mondhatjuk, hogy ez segít reggel kikelni az ágyból – fogalmazta meg a szakember. – Ha minden ember a nárcisztikus ellentéte próbálna lenni, elnyomnánk a saját igényeinket és szükségleteinket. Igaziból szükségünk van egy egészséges mennyiségű nárcizmusra, hogy megfelelően működjünk és képesek legyünk a boldogságra.”

Felmerül a kérdés: miből tudhatjuk, hogy belénk egészséges mennyiségű nárcizmus szorult? A szakemberek elárulták a jeleket.

1. Képesek egyedül lenni

Dr. James F. Masterson pszichiáter a nárcizmust kutatta. Azt figyelte meg, hogy azok az emberek, akiknek a személyiségében egészséges mennyiségű nárcizmus van, képesek az egyedüllétre. Például nem ugrálnak kapcsolatból kapcsolatba, csak hogy kitöltsék az űrt, ami keletkezik egy szakítás után. 

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők gyakran számkivetettnek érzik magukat, ha egyedül kell lenniük. Az egészséges nárcizmussal rendelkezők értik, hogy mi a különbség a kettő között. Ahogy azt is, hogy az egyedüllét jobb, mint egy halálraítélt kapcsolatban szenvedni vagy olyan emberekkel lenni, akiket igaziból nem is érdekelnek.

2. Képesek az önbizalmuk szabályozására

„Aki képes az önbizalmának szabályozására, az arra is, hogy az életünk során felmerülő hétköznapi akadályokat úgy vegye, hogy az önértékelését nem köti ezek kimeneteléhez – mondta Aldrete.  – Például az egészséges nárcizmust meghatározhatjuk úgy, mint a belső kontroll forrását. Tehát nem attól függ, hogyan tekintünk magunkra, mik történnek körülöttünk.”
Ez azt is jelenti, hogy az egészséges nárcizmus és az ebből fakadó önbizalom hozzájárul, hogy érzik a tetteik súlyát, képesek és készek vállalni a felelősséget a viselkedésükért és tudatosak az érzéseiket illetően.

3. Az egészséges nárcizmus rugalmassá tesz

A felnőtt lét tele van meglepetésekkel, váratlan helyzetekkel. Ezek nem mindig a szánk íze szerint valók. És sok az olyan élethelyzet is, amikor másokat saját magunk elé kell helyeznünk, és ez így van rendjén.

Egy nárcisztikus személy ezt képtelen kezelni. „Egy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő ember dühös lesz, felháborodik és megszállottá válik, amikor valami nem úgy történik, ahogy ők akarják” – mondta a pszichológus.

Ezzel szemben az egészséges nárcizmus segít, hogy rugalmasak legyünk és képesek legyünk alkalmazkodni a váratlan élethelyzetekhez.

4. Nincs szükség csodálókra

Az egészséges nárcizmussal rendelkező embereknek nincs szükségük csodálókra

Az egészséges nárcizmussal rendelkező embereknek nincs szükségük csodálókra

Amikor valaki beszédet vagy bemutatót tart, azt szeretné, ha a hallgatóság tanulna abból amit elmond, fel akarja kelteni az érdeklődést a mondanivalója iránt. Ez az egészséges nárcizmus. „Ezzel szemben a nárcisztikus ember célja az, hogy a hallgatóság azt felismerje, ők milyen remek előadók és mennyire ragyogóak.”

A tettek nagyon hasonlóak, viszont a viselkedésük mögötti motiváció nem is állhatna távolabb egymástól, pedig ez az igazán fontos.

5. Törődnek magukkal

Az egészséges nárcizmus segít, hogy belássuk, saját magunkkal is törődnünk kell. A saját szükségleteink felismerése fontos a boldogság eléréséhez. Ez lehet a kedvenc jógaóránk vagy egy étel, a lényeg, hogy nem félünk elismerni, hogy igenis számítunk. Ez a határhúzás képességének egyik első lépése.

6. Valóban megélik az érzéseiket

Masterson kutatása arra is rámutatott, hogy az egészséges mennyiségű nárcizmus hozzájárul a mély érzések megéléséhez. „Egy nárcisztikus számára az élet munkák és feladatok sorozata. Nem élik át az izgalmat, boldogságot és spontaneitást, ahogy az egészséges nárcizmussal rendelkezők viszont igen.”

7. Az egészséges nárcizmus célorientálttá tesz

Akár munkáról, utazásról, családról van szó, az egészséges nárcizmussal rendelkező embereknek vannak céljaik. Még ha néha hátra is kell lépniük, a lelkesedés és a vágy a célok elérésére megmarad és ez élteti őket.

8. Megadják a tiszteletet másoknak és saját maguknak is

Az egészséges nárcizmussal rendelkezők azt akarják és elvárják, hogy mások megfelelő tisztelettel viseltessenek feléjük. Ugyanakkor ezt a tiszteletet képesek megadni is másoknak, akikről úgy érzik, kiérdemelték ezt. 

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők ezzel szemben azt hiszik, ők jobbak másoknál, a családtagjaiknál, munkatársaiknál, folyamatos visszaigazolsára van szükségük és hiányzik belőlük az empátia.

Az egészséges nárcizmussal bírók viszont dolgoznak a céljaikért, megértik saját és mások érzéseit, olyan életet élnek, melynek van értelme. „Mondhatjuk, hogy a létezés ideális formája – tette hozzá a pszichológus. – Ha úgy érezzük, hogy mi nem itt tartunk, dolgozhatunk rajta, akár szakember segítségével is.”

Forrás: The Huffington Post, fotó: Unsplash