Csak a magas IQ-val rendelkezők szúrják ki az összes hibát a dolgozószobában

2023. szeptember 28.
Ezzel a trükkös fejtörővel tényleg csak akkor érdemes próbálkoznod, ha biztos vagy magadban: rendkívüli észjárás kell hozzá, hogy megtaláld az összes hibát a képen.
  • Újabb bitang fejtörővel jelentkezünk, ahol egy látszólag szokványos dolgozószobában kell észrevennünk a hibákat.
  • A megoldáshoz figyelmünk és kognitív képességeink bevetésére is szükségünk lesz.
  • Ezekkel a trükkös fejtörőkkel nemcsak agyunkat mozgathatjuk meg, de intelligenciánkat is tesztelhetjük velük!

A mindennapi életünk során folyamatosan észrevétlenül monitorozzuk a környezetünket, de általában csak a szokványostól eltérő, kiugró tárgyak ragadják meg a figyelmünket. Ez természetesen azért van így, mert ha minden egyes részletet alaposan megvizsgálnánk magunk körül, akkor nem maradna időnk semmire, vagy ami még valószínűbb – rövid időn belül megőrülnénk.

Az alábbi fejtörő épp ezt a jelenséget, vagyis agyunk szűrőrendszerét használja ki. A hibákat, vagyis a nem odaillő részleteket úgy helyezték el, hogy elsőre ne szúrjanak szemet, arra apellálva, hogy szemünk és agyunk egyszerűen átsiklik felettük. Ezért a legnehezebb feladatot az jelenti, hogy tudatossággal újraírjuk a szűrőrendszerünk szabályait és most igazán alaposan megvizsgáljuk a dolgozószoba képét.

A trükkös fejtörőn a látszólag teljesen szokványos dolgozószobában összesen hat hibát rejtettek el a kép alkotói. Te készen állsz megtalálni az összeset?

Hol a hiba a dolgozószobában?

A képen tehát hat nem odaillő részletet – furcsa tárgyat vagy szürreális elemet – kell megtalálnunk. Ez nem véletlenül csak a kivételes intelligenciával rendelkezőknek sikerül: a fejtörő megoldásához a figyelmünk mellett már magasabb szintű agyi képességeinket is be kell vetnünk. Azt javasoljuk, hogy miközben a rajzot figyeled, gondolkodj egy kicsit a helyzeten is: mi illik egy dolgozószobába és mi nem, mi az, ami rögtön szemet szúr és mi lehet elrejtve az apró részletekben?

Készen állsz? Mutatjuk is a képet!

Sikerült megtalálnod mind a hat hibát? Ha szeretnéd ellenőrizni a megoldást vagy csak megnéznéd a helyes megfejtést, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

A látványostól a rejtettig

A nagyobb, jobban látható részletek valószínűleg előbb feltűnnek, de ahhoz, hogy mind a hat hibát megtaláljuk, érdemes tudatosan, szisztematikusan végigpásztázni a képet. Figyeljük meg a tárgyakat és a szobában álló emberalakot is – méghozzá jó alaposan.

Ha kipróbálnál egy másik fejtörőt is, nézd meg ezt a trükkös képet, ahol azt kell eldöntenünk, melyik karakter nem mond igazat.

Forrás: BrightSide