Jól működik az agyad, ha meg tudod mondani, hány dinnyét látsz a képen

2023. szeptember 16.
Nem könnyű rájönni annak a fejtörőnek a megoldására, ahol azt kell összeszámolnunk, hány dinnyét látunk a képen. Nagyon észnél kell lennünk, ha 15 másodperc alatt meg akarjuk találni a helyes választ!
  • Csupán 15 másodpercünk van, hogy megszámoljuk, hány dinnyét látunk a képen.
  • Nemcsak az intelligenciánkat, de a megfigyelőképességünket is próbára teszi a fejtörő.
  • Ne higgyünk a szemünknek, mert becsap ebben a fejtörőben!

A legjobb fejtörők nemcsak kihívást jelentenek, de remek szórakozást is. Megdolgoztatják az intelligenciánkat, a kreativitásunkat és megfigyelőképességünket is. Ilyen ez az optikai illúzió is, ami egyben remek feladvány.

A képen összesen 8 dinnyeszeletet látunk, de vajon hány egész dinnyét? A feladatunk, hogy ezt 15 másodperc alatt kitaláljuk. Vigyázzunk ezzel a képrejtvénnyel, hiszen ha jobban megnézzük, lehet, hogy rájövünk, becsap a szemünk!

Jól működik az agyad, ha meg tudod mondani, hány dinnyét látsz a képen

Jól működik az agyad, ha meg tudod mondani, hány dinnyét látsz a képen

Vajon hány dinnye van a képen?

Hogy még nehezebb legyen a feladvány, csupán 15 másodpercünk van, hogy megtaláljuk az összes dinnyét. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, muszáj kicsit másképp gondolkodnunk, mint ahogy a logika elsőre diktálná. Ne higgyünk el mindent, amit az optikai illúzión látunk.

Nagyon izgalmas a feladvány, és hasonlít ahhoz, mint amikor arra kellett rájönnünk, hány kacsa van valójában a képen. Ám a dinnyék esetében kicsit más a megoldás.

Abból is látszik, hogy a feladvány nehezebb, mint elsőre gondolnánk, hogy csupán az emberek 3 százaléka találja meg 15 másodpercen belül az összes dinnyét. A legtöbb embernek átlagosan 45 másodpercig kell gondolkodnia a válaszon. 

De mennyi egész dinnyét látunk valójában az optikai illúzión?

Azért sem könnyű a dolgunk, mert minél tovább nézzük az optikai illúziót, az agyunk annál kevésbé képes megkülönböztetni egymástól a dinnyeszeleteket. Pedig nagyon is fontos lenne, hogy mindegyiket jól meg tudjuk figyelni.

Annyit segítünk, hogy azt kell alaposan megnéznünk, melyik dinnyeszelet milyen formájú, miközben azt kell végig gondolnunk, hogy egy egész dinnyéhez vajon hány szelet szükséges. A feladat tehát, hogy úgy illesszük össze fejben a különböző formájú dinnyeszeleteket, hogy azok kiadjanak egy egész dinnyét. Ha ez megvan, össze kell számolnunk, hogy összesen hány egész dinnye jött ki a szeletekből.

Addig is gyakorolhatunk más hasonló feladványokkal. Megtaláljuk, amit látni kell, a világ legnehezebb optikai illúzióján? Tegyük próbára magunkat, és próbáljunk meg rájönni, melyik képrészlet illik a hiányzó részre!

Ami pedig a dinnyés optikai illúzió megoldását illeti: a képen összesen 5 dinnye látható. Az alábbi rajz mutatja, hogyan is állnak össze a szeletek egész dinnyékké.

Jól működik az agyad, ha meg tudod mondani, hány dinnyét látsz a képen

Sikerült?

Forrás: Brightside