5 mód, hogy profitálj a szakításból

2023. október 07.
Mennyi film szól arról, hogyan is szenvedünk egy szakítás után, és hogyan építjük fel magunkat újra! Fontos, hogy meglássuk, a szakítást igenis lehet pozitív eseményként kezelni, de ehhez hosszú távon kell gondolkodunk.
Összetört szív nyalóka

Egy új élet kezdete

A Minnesotai Egyetemen 2003-ban végzett tanulmánya szerint a szakítás mind a mentális, mind a fizikai egészségre jótékony hatással lehet. Az egyetem munkatársai által megkérdezettek többsége arról számolt be, hogy nyugodtabb lett az élete, szorosabb lett a viszonya a barátaival, egészségesebben kezdett étkezni, és teljesebb életet kezdett élni, mint a szakítás előtt.

Ennek oka, hogy a szakítás lehetőséget ad arra, hogy kiszabaduljunk az elavult kapcsolat monotóniájából. Az elválás ihletet ad ahhoz is, hogy változtassunk magunkon, például többet sportoljunk, vagy figyelmesebbek legyünk az eddig elhanyagolt barátainkkal.

A bizonytalanság értékelése

Sokszor, amikor párkapcsolatban élünk, a „soha” van a fókuszban. „Soha nem fogunk szakítani”, vagy „Ez a kapcsolat soha nem fog működni”. Ezek hibás megközelítések, és nem is egészségesek. Az életben csak két fix dolog van: a halál és adó. A szakítás emlékeztet minket arra, hogy megtanuljuk értékelni és elfogadni annak a tényét, hogy vannak dolgok, amiket nem tudunk, és vannak folyamatok, állomások, amiket nem látunk előre. 

Az újrakezdés sikere

Statisztikák szerint a párok 75 százaléka egyszer újra találkozik. Ezt akár úgy is felfoghatjuk, hogy esély van az újrakezdésre. Ha pedig így alakul, már jobban kezelhetjük a felmerülő problémákat, és figyelmesebbek lehetünk egymás szükségleteit illetően.

Önismeret

A szakítást követő időszak lehetőséget nyújt arra, hogy minden a felszínre kerüljön, és beszéljünk a sérelmeinkről, a csalódásról. De akár meglássuk a saját hibáinkat is. Ezek tudatában pedig sokkal sikeresebb jövőt építhetünk magunknak.

Boldogtalan pár szakításnál

Fotó: Getty Images

Megbékélés

A szakításnak nem kell hangosnak lennie, ha már a különválás mellett döntöttünk, akkor veszekedés nélkül is megbeszélhetjük a bennünk felhalmozódott érzéseket, sebeket. Ezt pedig követheti a megbékélés, ami segíti az elengedést.

Persze mindezekkel együtt, egy szakítás után teljesen érthető, ha megeszel egy doboz fagyit, ezerszer meghallgatod a közös dalotokat, vagy belekiabálsz a párnádba. Csak ne hagyd, hogy ez sokáig tartson.