Tökéletes töklámpás: halloweeni tökfaragás lépésről lépésre

2023. október 19.
Szemezünk az őszi tökdekorációval, de végül mindig lemondunk róla a faragással járó macera miatt? Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan kell tökéletes töklámpást készíteni!
Tökfaragás lépésről lépésre
  • A tökfaragás nem egy könnyű feladat, viszont annál hangulatosabb a végeredmény. 
  • Ha betartjuk az alábbi tökfaragási lépéseket, akkor az eredmény igazán profi lesz, és a vágási sérüléseket is elkerülhetjük. 
  • A cikk végén azt is megmutatjuk, hogyan lehet extrán illatossá varázsolni a tököt, és mit lehet tenni azért, hogy tovább friss maradjon. 

A tökfaragás a halloween egyik legfontosabb része. Az ír bevándorlók a 19. század végén és a 20. század elején vitték el az Egyesült Államokba ezt a hagyományt, mostanában pedig ismét visszakerült Európába a tradíció. 

Az alábbiakban lépésről lépésre útmutatót adunk a saját remekmű elkészítéséhez, egészen onnantól kezdve, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő tököt

toklampas-rothadas-megelozes

1. lépés: A megfelelő tök

Válasszunk mindig friss tököt, olyat, aminek erős a szára, nincs rajta zúzódás. Fontos az is, hogy lapos legyen az alja, hogy ne guruljon el faragás közben.

2. lépés: Kalapvágás

A  „kalap” alulról történő vágása segít megelőzni, hogy később az oldalai beomoljanak. Ha mégis felülről vágnánk kalapot, akkor mindig ferdén tegyük ezt, így nem fog beleesni a tök belsejébe, amikor visszatesszük a helyére. Ehhez a legjobb, ha csontozó kést használunk.

3. lépés: Pép kikanalazása

A tök kibelezéséhez már lehet kapni speciális eszközt is, de egy fagylaltkanál, merőkanál vagy egy sima kanál is megteszi. Vékonyítsuk el a belső falnak azt a részét, ahova majd az arc kerül 3 cm vastagságúra, így könnyebb lesz majd átszúrni a héjat.

4. lépés: Tervezés 

Rajzoljuk meg egy papíron méretarányosan a tök arcát, majd ragasszuk a tökre, és egy villával vagy ceruzával szúrjunk lyukakat a faragni kívánt vonalak mentén. Használhatunk tökfaragó készletet is, amely általában filctollat, kaparót, vágószerszámokat és előre elkészített mintákat tartalmaz. Könnyebb megrajzolni a vonásokat, ha az arc felnéz ránk, ezért jó, ha az ölünkbe tesszük a tököt. A faragáshoz használjunk recés konyhakést, illetve bonyolultabb minták elkészítéséhez egy kis fűrész is jól jöhet. Kerüljük a ferde vágási vonalakat, jobb, ha felfelé és lefelé irányuló mozdulatokkal vágunk.

5. lépés: Durva vágások

Ha először a nagy tökdarabokat szedjük ki az útból, akkor később még visszamehetünk tisztázni a minta széleit, de könnyebb lesz látni a mintát. 

6. lépés: Maradékok

Készítsünk például nyelvet, pipát vagy hajdíszt egy-egy eldobott tökhéj-darabból.

7. lépés: Frissen tartás

A vágott élekre kenjünk vazelint, mert az lezárja a nedvességet, így segít, hogy a faragott tök tartós legyen. Ha a tök néhány nap múlva még mindig fonnyad, újraéleszthetjük, ha arccal lefelé hideg vízben áztatjuk akár nyolc órán át.

8. lépés: Gyertya

A gyertyát (vagy gyertyákat) helyezzük a tökbe, mielőtt meggyújtanánk. Ha nem szeretnénk valódi gyertyát használni, próbáljuk ki a karácsonyi fényeket vagy az elemmel működő gyertyákat. 

9. lépés: Kémény

Először is hagyjuk a kalapot néhány percig a tökön, miközben a gyertya ég. Majd készítsünk egy kis lyukat ott, ahol a fedél megfeketedik.

10. lépés: Fahéjszórás

Szórjuk be fahéjjal a kalapot, így, amikor meggyújtjuk a gyertyát, a lámpásnak olyan illata lesz, mint egy sütőtökös pitének.

Fotó: Getty Images, Forrás: GoodHousekeeping