Ez a 7 legrémisztőbb kísértetkastély a világon

2022. október 14.
A világ legijesztőbb kísértetkastélyainak története félelmetesebb, mint egy halloweeni rémtörténet. Bizarr módon, mégis kedve támad az embernek felkeresni őket, hogy saját szemével is meggyőződhessen róla, hogy kísértetek márpedig nincsenek. Vagy mégis?

Számtalan lenyűgöző kastélyt építettek a világon a történelem során. A múlt árnyai azonban nem mindegyikben kísértenek. A legrémisztőbb története kétségkívül az alábbi hét kastélynak van, bármelyik megállja a helyét a halloweeni rémtörténet-mesélő bajnokságon is.

1. A hátborzongató Leap-kastély

Az írországi Coolderryben található a Leap-kastély. Ez 13. századi birtok az egyik leginkább kísértetjárta kastély az egész országban, pedig akad azon a vidéken néhány. A kastélyt sokáig az O’Carrol család birtokolta. A legenda szerint egy végzetes erő lesújtott az O’Carrolokra a 16. században. Miután a családfő meghalt, a család egyik tagja megölte a bátyját, egy papot. A pap szelleme azóta is a kastélyban kísért, nem véletlenül nevezik a hozzá tartozó kápolnát véres kápolnának

7-kisertetkastely

Az írországi Leap-kastélyban még ma is hallani a sikolyokat

De mindez lehet még rosszabb. Az 1990-es években, amikor a kastélyt renoválták, találtak egy titkos járatot a kápolnában, amiben csontvázak tucatjai voltak. Az emberek szerint a járatnak van egy csapóajtaja, amin keresztül az O’Carrolok által elfogott emberek egy falándzsákkal tűzdelt verembe zuhantak, ahol fájdalmas halált haltak. Halálsikolyaikat a mai napig hallhatják, akik belépnek a kápolnába.

2. A Houska-kastély és a pokol kapuja

A csehországi Blatcében található Houska-kastélynak nincs konyhája, de hiányoznak más olyan alapvető dolgok is, amik kényelmessé tennék az életet. Van viszont valami, ami más kastélyban sehol: egy hatalmas lyuk a padlón, amiről azt beszélik, hogy átjáró a pokolba. 

A helyiek elbeszélése szerint a kastélyt egy feneketlen mély szakadékra építették, hogy megakadályozzák a démonoknak, hogy kijussanak a földre. Ám mielőtt ezt a lyukat lefedték volna, volt olyan idő, amikor felajánlották a raboknak szabadulásukért cserébe, hogy ereszkedjenek le a szakadékba. Amikor az első embert leengedték, velőtrázó sikítást hallottak. A legenda szerint, amikor kihúzták a lyukból, 30 évet öregedett a félelemtől.

3. A Voergaard-kastély boszorkánya

Ingeborg Skeel egy gazdag dán nemesasszony volt, akinek több kastély is volt a birtokában. 1578-ban költözött a Dronninglundban található Voergaard-kastélyba. Azt tartották róla, hogy kegyetlen és hajthatatlan nő volt (ám ez inkább amiatt lehetet, mert akkoriban egyedülálló nőnek lenni, sőt, gazdag egyedülálló nőnek lenni nem volt életbiztosítás, meg kellett mutatnia, hogy nem fél senkitől és semmitől, mielőtt még boszorkányt kiáltanak, amiért ért a pénzügyekhez). A legenda szerint nem sokkal azután, hogy elkészült a kastély, befalaztatta az építőmestert, hogy ne tudjon még egy olyan szép házat építeni, mint a Voergaard-kastély. De nem az építőmester szelleme kísért a kastélyban, hanem Ingerborg Skeelé.

7-kisertetkastely

Nem a befalaztatott építőmester szelleme, hanem az úrnőé kísért a Voergaard-kastély falai között

Ám a kastélynak nem a nő szelleme az egyetlen nyomasztó és félelmetes része, hanem az erdei börtönök. Ezek olyan kicsi építmények, hogy egy felnőtt ember sem egyenesen állni, sem kinyújtózva feküdni nem tud bennük. Ráadásul egyetlen lyuk sincs rajtuk, ahol a levegő vagy a fény bejuthatna.

4. A Himeji-kastély porcelánjai

Gyönyörű épület az 1333-ban épült Himeji-kastély Japánban. Köszönhetően a későbbi korok újjáépítésének, az egyik legszebb példája a 17. századi japán kastélyépítészetnek. Ám a története már nem ennyire szívet melengető.

7-kisertetkastely

Néhány porcelánedény miatt lett kísértet a Himeji-kastély szolgálója

Egy legenda szerint volt egy nő a kastélyban, Okiku, akit tévesen vádoltak meg azzal, hogy eltört egy értékes porcelánedény-készletet. (Egy másik változat szerint visszautasította egy gonosz szamuráj közeledését, azért kellett meghalnia.) A történet vége szerint Okikut beledobták a kastélyban található forrásba, és vízbe fojtották. A kastély látogatói ma is hallhatják, ahogy Okiku szelleme a falak között járkál, és az edényeket számolja sírva.

5. Vérfarkasok és boszorkányok a Moosham-kastélyban

Az 1600-as évek második felében szörnyűséges dolgok történtek az osztrák Unternbergben található Moosham-kastélyban. Több tucat embert kínoztak meg és végeztek ki, mert boszorkánysággal vádolták őket. Nem ez volt az utolsó eset, hogy megmagyarázhatatlan, természetfeletti dolgokkal szembesültek a kastély lakói. Két évszázaddal később őzeket és szarvasokat találtak holtan. Senki sem tudta megmagyarázni, mi történt velük, több helyi lakost vádoltak meg azzal, hogy vérfarkasok, és meggyilkolták a vadakat. 

Ha ma ellátogat valaki a Moosham-kastélyba, furcsa, kopogó hangokat hallhat, megmagyarázhatatlan lábnyomokat láthat és akár azt is érezheti, hogy valaki a nyakába szuszog, pedig senki sem áll mögötte…

6. A Montebello-kastély kislánya

Nem találni olyat, ahol több kísértet élne Európában az olaszországi Torrianában található Montebello-kastélynál. A kastély utolsó ura, Lord Ugolinucciónak és feleségének volt egy kislánya, Guendolina. A lány albinizmussal született, amit akkortájt az ördög jelének tartottak. (Guendolina édesanyja ezért befestette lánya haját, hogy elrejtse az állapotát.)

7-kisertetkastely

Az olasz Montebello-kastélyban a kislány szelleme kísért

A legenda szerint Guendolina egy viharos estén egy labdával játszott. A labda legurult a lépcsőn, utána ugrott, majd eltűnt a levegőben, és senki sem látta többé. Sokan hisznek abban még ma is, hogy az eltűnt kislány szelleme a kastély falai között sétál.

7. Eltz-kastély, a szellemfotósok paradicsoma

A németországi Wierschemben található az Eltz-kastély, ami első pillantásra tündérvárnak látszik az erdők ölelésében. A képeslapra illő 12. századi kastély falai azonban rémálomszerű tragédiák szemtanúi voltak, melyek még ma is kísértenek a helyen.

7-kisertetkastely

Vérfarkasok és boszorkányok is kísértenek az Eltz-kastélyban

Az egyik legfélelmetesebb szoba a kastélyban Agnes Eltz hálószobája, aki a 16. században élt a várkastélyban. Azután ölték meg, hogy egy lovag, akit visszautasított, bosszúból betört a kastélyba. Agnes szelleme még ma is hálóingben járkál a kastély termeiben, és próbálja megvédeni otthonát.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash, Wikimedia

Olvass tovább!