Kellemetlen szagú a köldököd? Súlyos problémát is jelezhet

2023. október 19.
A legtöbben nem fordítunk túl sok figyelmet a köldökünkre, előfordulhat azonban, hogy kellemetlen szag árad a hasunkon található kis lyukból. Elmondjuk, mikor érdemes orvoshoz fordulni vele!

Talán nem is gondoltad volna, hogy bármiféle probléma adódhat a köldököddel, pedig kifejezetten súlyos egészségügyi gondok is kialakulhatnak a hasunkon található aprócska lyukból. Tény, hogy többnyire egyáltalán nem foglalkozunk ezzel a testrészünkkel, van azonban egy eset, amikor mégis középpontba kerülhet köldökünk egészsége – akkor, ha hirtelen furcsa, kellemetlen szagot érzünk áradni belőle.

Miért lehet büdös a köldökünk?

Nem hibáztatunk érte, ha eddig nem nagyon szagolgattad a köldöködet, hiszen normális esetben teljesen semleges illata van, esetleg enyhe testszagot áraszt. Ritkán azonban előfordulhat, hogy kifejezetten kellemetlen szagot érzünk a köldökünk tájáról: ez pedig olyan probléma, amivel mindenképpen érdemes lehet foglalkozni.

A köldökből áradó kellemetlen szag mögött többféle ok is húzódhat. Általánosságban elmondható, hogy a kellemetlen testszag mögött többnyire a bőr felületén burjánzó mikroorganizmusok felelnek – általában baktériumok vagy gombák. Ez bizonyos esetekben nem jelez semmiféle problémát, utalhat azonban fertőzésre is.

Sajnos a köldök formájából adódóan nagyon is alkalmas rá, hogy foglyul ejtse a különböző mikroorganizmusokat, hiszen a köldökre záruló bőr képes bezárni a szennyeződéseket, izzadságot, illetve faggyút. Egy 2012-es tanulmányban azt találták, hogy egy átlagos köldökben 67 különböző típusú baktérium él meg, szóval nem is meglepő, ha néha elfajulnak a dolgok ezen a testtájon. A bakteriális fertőzések is gyakoribbak azokon a területeken, ahol a bőr hajlamos „redőződni” – ezért a köldök is fokozott kockázatot jelent.

koldok-tisztitas-koldokko

Mit tegyünk, ha kellemetlen szag árad a köldökünkből?

Ha észrevesszük, hogy a köldökünkből kellemetlen szag árad, az első, amit tehetünk, hogy antibakteriális és/vagy gombaölő szappannal alaposan megtisztítjuk a testtájat. Mielőtt azonban nagyon nekiesnénk különféle krémekkel és készítményekkel, figyeljük meg, hogy tapasztalunk-e bármilyen társuló tünetet a szag mellett.

Ha az alábbi jeleket észleljük a köldökünkben vagy a köldök tájékán, mindenképpen érdemes lehet orvoshoz fordulnunk:

  • pirosság
  • fájdalom
  • gennyes váladék
  • folyadék, váladék szivárgása
  • a bőr kérgesedése

Hogyan kezeljük a büdös köldököt?

Ha a probléma a házi kezelés hatására sem múlik el, keressünk fel orvost, aki először megvizsgálja, mi áll a kellemetlen szag mögött. Következő lépésként jó eséllyel valamilyen külsőleg vagy belsőleg alkalmazható antibiotikumot vagy gombaölő készítményt fog felírni nekünk, ami minden bizonnyal hamar megszünteti majd a problémát. 

A köldök körüli problémák szerencsére viszonylag ritkák, de a szag fontos árulkodó jel lehet – érdemes tehát komolyan venni a kellemetlen illatokat.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images