Ezért ápold a köldököd!

2021. december 06.
A köldök tisztításáról sokan hajlamosak megfeledkezni, ami hosszú távon súlyos bőrgyógyászati problémákat okozhat.

Az emberek zömének befelé forduló köldöke van, aminek nem megfelelő ápolása és tisztítása könnyűszerrel fertőzéshez vezethet. „A köldök olyan nedves környezetet hoz létre, amely lehetővé teszi a baktériumok és gombák túlszaporodását” – magyarázza dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász-kutató, és hozzáteszi, hogy egy tanulmány keretei között mintegy 2400 baktérium fajt azonosítottak a köldökben. Az egyik leggyakoribb a staphylococcus volt, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen az emberek egyharmada természetes módon hordozza a bőré. Bár a bőrünkön előforduló baktériumok és élesztőgombák nem okoznak problémát – az elégtelen higiéniának komoly következményei lehetnek.

„A nagyobb testalkatú embereknél gyakrabban alakulnak ki köldökproblémák. Mivel nagyobb a köldök kiterjedése, nagyobb az esély a mikroorganizmusok túlszaporodására is” – magyarázza a szakember, és hozzáteszi, hogy a cukorbetegeknél is nagyobb valószínűséggel alakulnak ki ezek a problémák, hiszen a betegség a bőrt és az immunrendszert egyaránt veszélyezteti.

„Az élesztőgombák túlszaporodása a bőrön intertrigónak nevezett állapothoz vezethet” – mondja Dr. Zeichner, és elmagyarázza, hogy ilyen típusú kiütések a bőr redőiben jelennek meg, ami vörösödéssel, gyulladással, berepedezéssel és hámlással is járhat, sok esetben pedig kellemetlen szag is társul hozzá. A tüneteket lokális gomba elleni krémmel vagy bőrgyógyász által felírt kenőccsel lehet orvosolni.

A kellemetlen tünet elkerülése miatt fontos, hogy megfelelően tisztítsuk és ápoljuk a köldökünket, amit szappanos vízzel a legjobb tisztítani.

Forrás: Livestrong Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!