Ez a pattanás elleni szer hatásos a testszag ellen

2023. július 06.
Kiderült, hogy bizonyos savak, melyeket általában kémiai hámlasztóként használnak az arcápolásban, csökkentik a testszagot. A TikTok máris imádja ezeket a hatóanyagokat. De tényleg működnek?
Dezodor szalicilsavval
  • A glikolsav és a szalicilsav az a két hatóanyag, amit a TikTokon most a testszag ellen vetnek be egyre többen.
  • Ezek a hatóanyagok elpusztítják azokat a baktériumokat, melyek a kellemetlen testszagot okozzák.
  • Nem árt az óvatosság a bőrgyógyász szerint, ha ezeket a savakat használjuk nyáron dezodorálásra.

Már több ezer olyan videót töltöttek fel a TikTokra, melyek azt javasolják, hogy az alapvetően arcápolásban használt hatóanyagokat, főként a glikolsavat és szalicilsavat dezodorként vessünk be.

Akik kipróbálták, azt állítják, hogy a savas hatóanyagok semlegesítik a testszagot. Elpusztítják a hónaljban a kellemetlen szagot előidéző baktériumokat, így megszabadulunk az izzadságszagtól is. A dolog azért nem ennyire egyszerű a szakemberek szerint.

Valóban elpusztítják a testszagot okozó baktériumokat

„Először is fontos tudnunk, mi okozza a testszagot. Csak utána érthetjük meg, miért lehet hatásos a glikolsav vagy szalicilsav ellene – mondta Dr. Christopher Bunick, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának bőrgyógyász professzora. – Néhány évvel ezelőtt fedezték fel azt a baktériumtípust, ami a testszagot kiváltja. Ha konkrétan a hónaljat nézzük, itt a staphylococcus hominis nevű baktérium él. Ez az izzadtságból olyan kémiai vegyületet állít elő melléktermékként, mely erős szaggal rendelkezik.”

A szalicilsav és a glikolsav csökkenti a hónalj pH-értékét, így nehezebben szaporodik ez a baktérium. „Ezeket a vegyületeket kémiai hámlasztóként használja a szépségipar. Ez a tulajdonságuk hasznos lehet dezodorként is – folytatta Bunick. – Miután kezeltük szalicilsavval vagy glikolsavval a hónaljunkat, csökken az elhalt hámsejtek mennyisége, ami táptalajul szolgál ezeknek a baktériumoknak.”

A hónalj kellemetlen szagát azonban nem egyedül a baktériumok okozzák. A másik összetevő az izzadság. Az izzadást viszont nem lehet megszüntetni szalicil- vagy glikolsavval. 

Mire figyeljünk, ha kipróbáljuk a szalicilsavat a hónaljunkon?

A szalicilsav és glikolsav mellett a mandulasavat javasolja a bőrgyógyász a hónaljszag ellen

A szalicilsav és glikolsav mellett a mandulasavat javasolja a bőrgyógyász a hónaljszag ellen

A szakember szerint nem szabad hirtelen felindulásból nekiesnünk a hónaljunknak szalicilsavval vagy glikolsavval. Elmondta, mire figyeljünk mindenképp.

  1. Legyünk kíméletesek – nem biztos, hogy a legerősebb szalicilsavval kell kezelni a hónaljunkat.
  2. A legjobb, ha szalicilsavat vagy glikolsavat tartalmazó tusfürdőt vagy arclemosót használunk, nem szérumot.
  3. Ha valamit felkenünk a hónaljunkra és nem mossuk le, az egész nap ott marad.
  4. Ha a savat és a dezodort kombinálnánk, az a legjobb, ha eleve olyan dezodort keresünk, ami szalicil- vagy glikolsavtartalmú.
  5. A szakember a mandulasavat javasolja leginkább a hónaljra, nem feltétlenül a szalicil-vagy glikolsavat.
  6. Érzékeny bőrnél allergiás reakciókat válthatnak ki a savak a hónaljban.
  7. Ne várjunk csodát a savaktól a testszag elűzésében.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash