Így tisztítsd a köldöködet, ha nem akarsz köldökkövet

2022. augusztus 26.
A hasunkon található bőr letisztítására tökéletesen elegendő a tusfürdő és esetleg a mosdószivacs. A köldökünk azonban némi plusz gondoskodást és figyelmet igényel, ráadásul formától függően mást.

Az, hogy hogyan kell tisztítanunk a köldökünket, attól függ, milyen formájú. Szerencsések, akiknek inkább kifelé forduló köldökük van: ugyanazt kell tenniük, mint a törzsük bármely más részének lemosásához, fürdés közben betusfürdőzni és lemosni. 

A tusfürdő és mosdókendő hasznos azoknak is, akiknek befelé forduló a köldöke, de esetenként – ha nagyon mély a köldöknyílás – ezt ki kell egészíteni némi gyógyszertári alkohollal és fültisztító pálcikával.

koldok-tisztitas-koldokko

Mielőtt beszállnánk a zuhany alá, gyengéden töröljük át az alkoholos vattával a köldökünk belsejét, a redőket. Ha azt látjuk, hogy gyorsan szennyeződött a vatta, érdemes még egyszer elvégezni a törlést. A következő lépés, hogy vízzel és tusfürdővel is mossuk le ugyanígy, hogy eltávolítsuk az alkoholt a köldökünkből, így nem szárad ki és viszket a bőr.  (Az alkohol irritálhatja az érzékeny bőrt, ezért ha ezt tapasztaljuk, mardjunk a szappannál és víznél a köldök tisztításakor.)

Nincs arra orvosi előírás, milyen gyakran kell kitisztítani a köldökünket. „Azt szoktam javasolni a pácienseimnek, hogy a napi tisztálkodási rutinjuk része legyen a köldök gyengéd átmosása szappanos vízzel” – mondta dr. Susan Bard bőrgyógyász. De vannak szakemberek, akik heti két alkalmat is megfelelően hatékonynak ítélnek. A lényeg, hogy ha furcsa szagot érzünk a köldökünk felől, az intő jel, hogy muszáj alaposan megtisztítanunk. 

Adódik a kérdés: mi történik, ha nem mossuk ki a köldökünket? Egyrészt kellemetlen szagot áraszthat a piszkos köldök. A szag forrása tökéletes táptalaj a baktériumoknak. „A redőzött, befelé forduló köldök nehezen szárad, így tekinthetjük igazi Petri-csészének – mondta dr. Gary Goldenberg bőrgyógyász. – Már önmagában ez elég bizonyos fertőzések kialakulásához.”

A faggyú, kosz, szappanmaradványok lerakódhatnak és sötétbarnás-feketés, kőszerű képződmény alakulhat ki belőlük, melyet omfalolitnak vagy köldökkőnek neveznek. A köldökkövet orvos tudja eltávolítani, mert esetenként a köldököt egy-két centiméterre fel kell nyitni, hogy ki lehessen húzni a köldöknyílásból. Lehetséges, hogy gyulladás, fertőzés vagy seb található a köldökkő alatt, ezt antibiotikumokkal kell kezelni. De az egész köldökkőképződés megelőzhető a köldök megfelelő tisztán tartásával.

Forrás: Mental Floss Fotó: Getty Images

Olvass tovább!