Ezeket kell megtenned, hogy megúszd a megfázást idén ősszel

2023. október 26.
Ugyan nem létezik olyan csodaszer, amivel teljes biztonságban megőrizheted az egészségedet, de néhány egyszerű lépéssel csökkentheted a megfázás kockázatát.
Ezeket kell megtenned, hogy megúszd a megfázást idén ősszel

A megfázás okozta álmatlan éjszakák és a vele járó gyengeség soha nem kellemes, ráadásul a betegség mindig a legalkalmatlanabb időpontokban üti fel a fejét. Az ilyen felső légúti betegségek általában cseppfertőzés útján terjednek, amikor valaki köhög vagy tüsszent. Tehát az emberek úgy kaphatják el, hogy kapcsolatba lépnek más betegekkel. Szerencsére az orvosok szerint néhány egyszerű tippel ügyesen megőrizhetjük az egészségünket.

Kézmosás

Egy többéves világjárvány után magától értetődő, hogy egy alapos kézmosás mekkora védelmet nyújt a kórokozók ellen, hiszen a vírusok a bőrön néhány órán át, más felületeken pedig több órán keresztül is megmaradhatnak. A megfelelő kézmosási rutin azt jelenti, hogy legalább 20 másodpercig sikálod a kezeidet szappannal és vízzel.

Fertőtlenítés

Az ajtókilincsek, a telefonok és a villanykapcsolók valóságos baktériumtenyészetnek számítanak, így muszáj elejét vennünk a betegség terjedésének. Fertőtlenítsük őket rendszeresen!

Egészséges rutin

Az elegendő alvás, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Tartsuk formában az immunrendszerünket, hogy elkerüljük a megfázást.

Maszkviselés

A szánk és az orrunk eltakarása nem újdonság. Az elmúlt három évben már teljesen hozzászoktunk a maszkviseléshez, ami nemcsak a koronavírustól, hanem influenzától is megvédhet minket.

Kerüld a tömeget

Ha nagy ünneplést vagy kirándulást tervezel, a fontos esemény előtti napokban érdemes elkerülni a zsúfolt, zárt tereket, hogy csökkentsd a megbetegedés kockázatát.

Étrend-kiegészítők

Érdemes megfontolnod a vitaminok, étrend-kiegészítők fogyasztását. Ugyan nincs rá bizonyíték, hogy valóban alapos védelmet nyújtanak a megfázás ellen, de hátrányod nem származhat belőlük.

Forrás: HuffPost, Fotó: Getty Images