Vigyázz, súlyos betegség állhat a barna folyás mögött

2023. július 18.
A barna folyás bizonyos esetekben természetes, ártalmatlan jelenség, azonban néha súlyos, azonnali kivizsgálásra és kezelésre szoruló betegségeket is jelezhet.

A barnás színű, enyhén véres folyás természetes jelenség lehet a menstruáció elején vagy végén, mivel ilyenkor a vér lassabban hagyja el a méhet és több ideje van oxidálódni. Szintén megjelenhet bizonyos fogamzásgátló módszerek – progeszteront felszabadító implantátumok és IUD-k – alkalmazásának mellékhatásaként, ugyanis ilyenkor ha nincs vagy csak nagyon kis mennyiségű az ösztrogén a szervezetben, a méhnyálkahártya lassabban válik le, és szintén beindulnak az oxidációs folyamatok. 

Vannak azonban bizonyos esetek, amikor a barna folyás kifejezetten aggasztó lehet, ugyanis súlyos betegségek is állhatnak mögötte. Elmondjuk, milyen kivizsgálásra és kezelésre szoruló problémák okozhatnak barna folyást.

1. Nemi úton terjedő betegségek

Az olyan szexuális úton terjedő betegségek, mint a chlamydia vagy a gonorrhea, szintén okozhatnak vérzést és így barna folyást. Ilyenkor a folyás mellé más kellemetlen tünetek is társulnak: chlamydia esetén például vizelés közben tapasztalt fájdalom, alhasi fájdalom vagy fájdalmas együttlét, míg a gonorrheánál a rendes menstruációk közötti vérzés, fájdalmas vizelés és fájdalom a hüvelynél. A nemi úton terjedő betegségek jelenléte az erre kifejlesztett tesztekkel igazolható: a pozitív teszteredmény után többnyire antibiotikummal kezelik őket.

2. Kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás többnyire a kezeletlen bakteriális fertőzés eredménye. Tünetei közé tartozik a barna folyás, az alhasi fájdalom, a láz, az abnormális vérzési mintázat, illetve a fájdalmas vizelés és együttlét. A kismedencei gyulladás beavatkozás nélkül súlyos szövődményeket okozhat, akár meddőséget is, ezért ha felmerül a gyanúja, minél előbb konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

3. Méhen belüli fibróma

A fibróma tulajdonképpen egy jóindulatú sejtburjánzás, ami szintén okozhat barna színű folyást és felboríthatja vérzésünket. A méhen belüli fibrómát gyakran kíséri tartós deréktáji fájdalom, vizelési nehézségek és szexuális együttlét közben tapasztalt kismedencei fájdalom. Gyógyítása egyedi kezelési tervet igényel, hormonális fogamzásgátlók alkalmazásától a hormoninjekciókig a műtétig többféle lehet a megoldás.

4. Rákos daganat

A barna folyás egyes esetekben rákos daganat következménye is lehet. Utalhat például méhtestrákra – ilyenkor fájdalmas együttléttel, vizeléssel és kismedencei fájdalommal társul – vagy petefészekrákra is. Utóbbi esetben a tünetek közé tartozik a fájdalmas együttlét, a fokozott, elhúzódó vérzés, a megmagyarázhatatlan súlycsökkenés, továbbá a gyengeség és fáradtság. Ilyen esetekben sugárterápiával, kemoterápiával vagy műtéttel kell kezelni a problémát, de fontos megjegyezni, hogy a megelőzés is nagyon fontos – a rendszeres szűréssel időben megállapíthatóak és hatékonyan kezelhetőek a rákos elváltozások.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images