8 tudományosan igazolt módszer, hogy gyorsan kilábalj a megfázásból

2022. november 23.
A gyógyszerek csillapítják ugyan a nátha és megfázás tüneteit, ám meg nem gyógyítanak. Az az immunrendszerünk dolga, amit támogathatunk a minél gyorsabb gyógyulásért.
  • A megfázás általában nem veszélyes, viszont roppant kellemetlen és esetenként elhúzódó nyavalya. 
  • A szakértők elsősorban a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását javasolják és a pihenést, hogy minél hamarabb kiheverjük a náthát. 
  • Egy nátha átlagosan 7-10 napig tart, még a leggondosabb ápolás mellett is.

Torokkaparás, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás – amikor ezek a tünetek elkezdődnek, már tudjuk, náthásodunk. A megfázás nagyon gyakori, a felnőttek évente nagyjából 2-3 alkalommal lesznek náthásak, a gyerekek akár több mint tízszer, ahogy ezt minden kisiskolás és óvodás gyerek szülei tapasztalják is.

Mindannyian minél gyorsabban ki akarunk lábalni a náthából, ám az teljesen irreális elvárás, hogy máról holnapra bármitől elmúljon. Általában 7-10 napig tart egy megfázás, ahogy arra dr. Patricia N. Whitley-Williams, a Rutgers Robert Wood Johnson Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyász professzora is felhívta a figyelmet.

A szakértők elsősorban a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását javasolják és a pihenést, hogy minél hamarabb kiheverjük a náthát

A szakértők elsősorban a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását javasolják és a pihenést, hogy minél hamarabb kiheverjük a náthát

A tudomány egyelőre nem talált fel gyógyszert sem a náthára, ám magától is elmúlik, csak idő kell hozzá. A tüneteket addig is számos módon enyhíthetjük. Mutatjuk, mi az a nyolc bevált és tudományosan igazolt módszer, amivel leggyorsabban jobban érezhetjük magunkat.

1. Igyunk elegendő folyadékot, ha náthásak vagyunk

„A legjobb, amit tehetünk megfázásból lábadozva, hogy pihenünk és sok folyadékot iszunk” – mondta Whitley-Williams. Amikor a légutak nyálkahártyája duzzadt a nátha alatt, több váladékot termel. Ez besűrűsödhet és nehéz felköhögni. A megfelelő hidratáltság segít megelőzni a kiszáradást és a nyák besűrűsödését.

2. Aludjunk eleget betegen is

Az alváshiány bizonyítottan gyengíti az immunrendszert, ezért az nehezebben gyűri le a fertőzéseket. Próbáljunk meg 7-9 órát aludni éjszakánként. Ha bedugult az orrunk és nem alszunk jól, támasszuk fel a fejünket egy plusz párnával. Ez segít, hogy a váladék ne dugítsa el az orrjáratunkat alvás közben.

3. A sóoldat minden formában hasznos az orrdugulás ellen

Az orrdugulás a nátha egyik legkellemetlenebb tünete. A megduzzadt nyálkahártya miatt ráadásul nehezebb is kifújni az orrunkat. Sokat segíthet ilyenkor, ha sóoldattal átmossuk az arcüregünket, de a sóoldatos orrspray-k is segítenek fellazítani az orrjáratokba tapadt, besűrűsödött váladékot.

4. Az arcüregöblítés csodákat tesz

Bár elsőre rémisztőnek tűnhet, egyáltalán nem kellemetlen és 4 éves kortól alkalmazható biztonságosan az arcüreg sóoldatos átmosása. Ehhez a drogériákban vagy gyógyszertárban készletet is vásárolhatunk, és csak a felforralt és testhőmérsékletűre hűtött vízbe kell kevernünk az előre kimért sót. 

5. Sós vízzel gargarizálás a torokfájás ellen

Ha a torkunk fáj a megfázástól, a tömény sós vízzel való öblítés csökkentheti a fájdalmat. „A sós víz a gyulladt torokból vizet von el, ezáltal csökken a nyomás az érintett szövetekben, így kisebb lesz a fájdalom” – magyarázta az orvos. Egy pohár langyos vízhez egy teáskanál sót adjunk, keverjük el, míg teljesen fel nem oldódik, majd gargarizáljunk, ám arra ügyeljünk, hogy ne nyeljük le.

6. Egy kanál méz a gyulladt toroknak és köhögés ellen

A méz szintén csökkenti a gyulladást a torokban, emellett természetes köhögéscsökkentő is. Mivel gyakran a garatról lecsorgó orrváladék irritálja a torkot és ingerel köhögésre, a méz segíthet csökkenteni ezt az irritációt, torokfájást és megnyugtatni a torok nyálkahártyáját. Keverhetjük teába vagy vízbe, de egyenesen a kanálról is ehetjük a mézet.

7. Párásítsunk, ha száraz a levegő a lakásban

„A nátha leggyakrabban ősszel és télen jelentkezik, amikor alacsony a levegő páratartalma” – mondta az orvos. Mivel kiszáradnak a nyálkahártyák, könnyebben átjutnak a kórokozók rajta és megbetegíthetnek. A megfázásból való gyógyulást is gyorsítja, ha hidegpárásítóval javítunk otthonunk levegőjének páratartalmán, így kevésbé lesz irritált a torkunk, légutaink, nem sűrűsödik be a nyák olyan könnyen és jobb lesz a közérzetünk.

8. Vegyünk be bíborkasvirág-kivonatot megfázás ellen

Régóta használják a megfázás kezelésében a bíbor kasvirágot, másnéven echinaceát. Tudományosan bizonyított vírusölő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása. Egy 2020-as kutatás szerint a gyermekeknél napokkal lerövidítette a megfázás hosszát, ha használták a megfázás alatt a bíbor kasvirágot táplálékkiegészítő formájában. 

Alapvetően igaz, hogy a nátha magától gyógyul, ám megfelelő kezeléssel jelentősen gyorsíthatjuk a betegség lefolyását. Ha a tünetek nem múlnak, újabbak – fülfájás, erős köhögés, láz – jelentkeznek, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy bakteriális felülfertőzés következett be, melynek kezelésére antibiotikumra is szükség lehet.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!