Ez a legfontosabb dolog a háziorvos szerint, ha meg akarjuk úszni a náthát

2023. október 05.
Bármennyire is szép az idő még, a náthaszezon menthetetlenül megérkezett az életünkbe. Ha egészségesek akarunk maradni idén ősszel és télen, célszerű bármi áron elkerülni ezeket a dolgokat.
Háziorvos trükkje nátha megelőzésére
  • Ahogy a gyerekek visszatértek az óvodába, iskolába, elkezdődött a 2024-es betegség- és náthaszezon.
  • A légúti fertőzések a zárt közegben mindennél könnyebben terjednek, amit a gyerekek haza is visznek.
  • Az influenza mellett számos más légúti fertőzés kering, az egyszerű náthától a covidig, amiket valószínűleg mindannyian szeretnénk megúszni.

A háziorvosok már érzik, hogy elkezdődött a náthaszezon. Egyre több ember panaszkodik a légúti tünetekre, hiába van még mindig szép idő. Mutatjuk, mi az az 5 hiba, amit az orvosok minden áron igyekeznek elkerülni, hogy ne betegedjenek meg ők is az ősz és tél folyamán.

1. Nem halogatják az influenza elleni oltást

„Senki sem szeret injekciót kapni, ám ha az influenza elleni oltást kihagyjuk, halogatjuk, azzal nem csak a betegségnek, de a szövődményeknek is kitesszük magunkat – magyarázta Dr. Marie-Luise Landry, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának professzora, aki szintén nem volt nagy rajongója az influenza elleni oltásnak. Ám miután többször is elkapta a betegséget, azóta nem mulasztja el az oltást. „Egyszer voltam influenzás, mióta oltatom magam évente. De sokkal enyhébb lefolyású volt a fertőzés.”

Az influenza ellen évente új védőoltást kell beadatnunk, mivel minden évben más variáns az, ami fertőz. Ehhez igazítják az oltásokat. Azért is érdemes nem az utolsó pillanatra hagynunk, mert az immurendszerünknek idő kell, hogy a megfelelő védelem kiépüljön.

2. Nem mennek dolgozni vagy iskolába, ha betegek

„Biztos, hogy nem megyek be dolgozni, ha náthás vagyok – jelentette ki Dr. Richard A. Martinello, a Yale Orvostudományi Karának infektológia professzora. – Mindannyian felelősek vagyunk a másik emberért, amikor betegen bemegyünk a munkahelyünkre, beküldjük a gyereket iskolába. Kockázatnak tesszük ki a körülöttünk élőket.”

A nátha és influenza, de általában a légúti fertőzések, a tüsszentéskor, köhögéskor levegőbe kerülő cseppekkel terjednek. Ezeket belélegzi a másik ember vagy a fertőzött felület megérintése után a szeméhez, orrához, szájához nyúlva kerül a szervezetébe a vírus. A legjobb, amit tehetünk náthásan annak érdekében, hogy csökkentsük a betegség átadásának kockázatát, ha otthon maradunk néhány napig.

3. Nem mennek el otthonról maszk nélkül náthásan

A náthát és légúti fertőzéseket okozó vírusok a tüsszentéssel és köhögéssel levegőbe, így megfertőzhetnek másokat

A náthát és légúti fertőzéseket okozó vírusok a tüsszentéssel és köhögéssel levegőbe, így megfertőzhetnek másokat

Ha másra nem is, arra talán jó volt a koronavírus-járvány, hogy elterjedt a maszk használata, amikor náthás valaki. Ezzel nem is magunkat védjük leginkább, hanem másokat óvunk meg olyankor, amikor mi küzdünk valamilyen légúti fertőzéssel. „Bizonyos esetekben akkor is muszáj nyilvános helyre menni, amikor náthásak vagyunk – mondta Dr. John Swartzberg, a Kaliforna Egyetem Berkeley Egészségtudományi Karának klinikai professzora. – Ilyenkor mindenkinek maszkot kellene viselnie, hogy ne fertőzzön meg más embereket.”

A maszk tüsszentéskor, köhögéskor felfogja a cseppek nagy részét, így sokkal kisebb eséllyel adjuk át a betegséget másoknak.

4. Nem felejtik el soha a kézmosást

Ahogy a maszkviselés szabályait, úgy a helyes kézmosást is megtanultuk a koronavírus-járvány alatt, ám azóta sokat lazult a higiéniás fegyelem. „Minden náthaszezonban érdemes odafigyelni a megfelelő hosszúságú és alaposságú kézmosásra – figyelmeztetett mindkét orvos. – Ideje újra beszereznünk egy kézfertőtlenítőt is a táskánkba az őszi-téli náthaszezonra.”

5. Nem ragaszkodnak a normális, elfoglaltságokkal teli napi rutinhoz náthásan

„Nagyon fontos az elegendő pihenés, amikor betegek vagyunk – mondta Dr. Tamika Henry háziorvos. – Gyakori, hogy próbáljuk ugyanazt a munkát elvégezni, eleget tenni minden kötelességünknek, függetlenül attól, mennyire rosszul érezzük magunkat fizikailag. Ez nagy hiba. A testünk mindenféle jelet küld, hogy ideje pihennünk.”

A jó hír, hogy sokkal gyorsabban kilábalhatunk a náthából, ha pihenünk. Ám ha nem adjuk meg a testünknek azt a nyugalmat, amire szüksége van, hogy leküzdje a fertőzést, sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki szövődmények és elhúzódhat a gyógyulás.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash