Így moss ősszel és télen, ha hajlamos a bőröd az ekcémára

2023. november 01.
Amikor hűvösebbre fordul az idő, felerősödnek az ekcémás bőrtünetek. A kellemetlen, gyakran fájó viszketést, érzékenységet, kipirosodást csak fokozhatja, ha nem megfelelően mossuk a ruháinkat.
Ekcéma mosás
  • Aki ekcémában szenved, még fontosabb, hogy megfelelően mossa a ruháit.
  • Dr. Jeanine Downie bőrgyógyász adott négy fontos tanácsot a mosással kapcsolatban az ekcémában szenvedőknek.
  • Az egyik legnagyobb ellensége az ekcémás bőrnek az öblítő.

A hidratálás különösen fontos a hidegebb évszakokban az ekcémás bőrnek. Ám sok egyéb tényező is szerepet játszik abban, ha romlanak a tünetek. Az egyik ellensége lehet az ekcémás bőrnek, ha nem jól mossuk a ruháinkat.

Az illatanyagok és bizonyos vegyületek kifejezetten irritálhatják az ekcémás bőrt. Dr. Jeanine Downie bőrgyógyász négy megfontolandó tanácsot is adott azzal kapcsolatban, hogyan mossunk, ha ekcémában szenvedünk.

1. Mindig mossuk ki az új ruhákat, ha ekcémában szenvedünk

Érthető, hogy azonnal fel akarjuk venni az új ruhánkat, ám jobb, ha türelmesek leszünk egy kicsit. Mindenkinek, de különösen az ekcémában szenvedőknek nagyon fontos lenne, hogy kimossuk a frissen vásárolt ruhákat, mielőtt viseljük. Rengeteg szennyeződés, vegyszer és adalékanyag lehet a textilen, ami a gyártás, szállítás, raktározás során kerül rá. Ezek kifejezetten irritálhatják az ekcémás bőrt, tovább fokozva a pirosságot, érzékenységet, viszketést.

2. Használjunk illatanyag- és színezékmentes mosószert

A bőrgyógyász azt tanácsolja, ha ekcémában szenvedünk, mindenképp dermatológiailag tesztelt, színező- és illatanyagmentes mosószerrel mossuk a ruháinkat. Így a lehető legkisebbre csökkentjük az irritációt kiváltó összetevők jelenlétét, melyek egy része óhatatlanul a ruhákon marad mosás után.

3. Az ekcémásoknak tilos az öblítő

Ekcémás bőr esetén mosásnál öblítő helyett más textillágyítót kell használnunk

Ekcémás bőr esetén mosásnál öblítő helyett más textillágyítót kell használnunk

Senki sem szereti, ha olyan a törölköző, mint a dörzspapír. Viszont az sem jó, ha az öblítő miatt az ekcéma fellángol. Pedig gyakori, hogy az öblítő miatt viszketünk. Érdemes helyettesíteni inkább szárítólabdával az öblítőt, ami puhítja a textilt a szárítógépben, viszont nem tartalmaz az ekcémás bőrt irritáló adalékanyagokat.

4. Mielőtt a tisztítóba visszük a ruhákat, érdeklődjünk

Fontos, hogy a vegytisztítás előtt kérdezzük meg, milyen protokoll vonatkozik a ruhák tisztítására az adott helyen. Valószínűleg most már egyre több helyen vannak felkészülve az érzékeny bőr problémáira, így találunk olyan helyet, ahol olyan anyagokkal mossák a ruhákat, melyek nem rontják az ekcémás tüneteinket.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash