Lehet, hogy eddig rosszul mostad a törölköződet és észre sem vetted

2023. június 14.
Valljuk be, a legtöbben nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget a törölközőinknek. Ha koszosak lesznek, egyszerűen fogjuk őket, bedobjuk a mosógépbe és indítunk egy jó alapos 90 fokos mosást. Nem agyaljuk túl a dolgot, hiszen csak töröközőkről van szó, azoknak meg úgyis mindegy, nem?
Lehet, hogy eddig rosszul mostad a törölköződet

Nos, most meg fogsz lepődni, de a szakértők szerint valójában nagyon nem mindegy. Hogy megértsd, miért is lenne fontos megfelelő odafigyeléssel tisztítani a törölközőket, gondolj vissza arra, milyen is volt, amikor először használtad őket rögtön a megvásárlásuk után. Emlékszel, mennyire pihe-puhák és bársonyosak voltak? Hogy magadra tekerve olyan érzés volt, mintha csak egy luxusszálloda zuhanyzójából léptél volna ki? Most pedig térj vissza a valóságba és nézd meg, annyi év használat és folyamatos mosás után milyen állapotban vannak… Annyira már nem bolyhosak, és puhák, igaz?

Az elhasználtság oka Lucy Ackroyd törölköző dizájner szerint, hogy az emberek általában nem jól mossák őket, pedig egy kis odafigyeléssel évekig meg lehetne őrizni a puhaságukat. De nyugi, most eláruljuk Ackroyd legfontosabb tanácsait!

Ne töltsd túl a mosógépet!

Lucy szerint az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, ha túl sok törölközőt mosol ki egyszerre. Ahhoz ugyanis, hogy mosás közben a törölközők anyaga megfelelően lélegezni tudjon, nem szabad túltölteni a mosógépet. Csak akkor tudja a gép jól átöblíteni őket és az anyag is úgy tud bolyhos maradni, ha mosás közben nincs zsúfoltság és van hely a ruhák keringetéséhez.

Ügyelj a részletekre!

További fontos szabály, hogy a különféle színeket mindig szortírozva szabad csak mosni, és hogy törölközőt csak törölközővel moss. Bár jó ötletnek tűnhet a magas fokon tisztítás, a 90 fokkal Ackroyd szerint valójában csak az anyagot károsítod. A szakértő szerint a törölközőknek 40 fok az ideális, de érdemes lehet időnként egy 60 fokos mosást is beiktatni, hogy megszabadulhass az esetlegesen felgyülemlett baktériumoktól. Fontos lenne az is, hogy mosás előtt és után is jól kirázd a törölközőket, ezzel ugyanis egyrészt elősegíted az anyag lélegzését, a tisztítás után pedig a puhaságot és bolyhosságot őrizheted meg vele.

A szárítás is fontos

Végezetül, Lucy szerint soha, semmilyen körülmények között nem szabad a törölközőket radiátoron szárítani – ez ugyanis durván károsítja az anyagot. Ha lehetőséged van rá, használj szárítógépet, vagy egyszerűen teregesd ki őket. 

Forrás: The Sun Fotó: Getty Images