Por kontra folyékony: melyik mosószerrel spórolsz többet?

2022. szeptember 17.
Mi a különbség a kettő között? Mikor melyiket érdemes használni? Sokat spórolhatunk, ha ügyesen és körültekintően bánunk a különböző mosószerekkel, ráadásul a ruháink is tisztábbak lesznek a végén.

Mostanában már nemcsak azért a háziasszonyok rémálma a hatalmas halom szennyes ruha, mert végtelen ideig tart szétválogatni, teregetni és hajtogatni, de az egyre nagyobb infláció miatt egyre drágább is egy-egy adag ruha makulátlanra mosása. Ezért nem mindegy, milyen mosószerrel – folyékony vagy por – vágunk neki a szennyes felszámolásának. Hatalmas különbség lehet, nemcsak árban, de hatékonyságban és hatásosságban is, ha a megfelelő mosószert választjuk. Fontos tehát tudnunk, mikor válasszunk folyékony, és mikor porállagú mosószert, hiszen nem igaz, hogy mosószer és mosószer teljesen egyforma. 

Ha szeretnénk időt és pénzt megtakarítani, miközben a ruháink a lehető legtisztábbak lesznek, ismerjük meg a legfontosabb különbségeket a különböző állagú mosószerek között, hogy akkor és arra használjuk majd, amire valóban jó.

mosas-sporolas-mososzer

Folyékony mosószer

Mára az egyik legnépszerűbb állagú mosószer a folyékony, ami nem csoda, hiszen rengeteg előnye van. Mégis kevesen tudják, hogy nem mindenre jó egyformán, ezért gyakran pazarló módon használjuk, amit a pénztárcánk bánhat.

A folyékony mosószer előnyei:

  • könnyebb kézzel mosni vele
  • bármilyen hőmérsékletű vízben oldódik
  • előmosásra és folttisztításra is jó
  • a zsíros szennyeződésekre is használható

A folyékony mosószer hátrányai:

  • kevésbé környezetbarát a műanyag csomagolás és a víztartalom miatt
  • kevésbé költséghatékony, mert túl sokat használunk belőle egy mosáshoz
  • a gazdaságos kiszerelést nehéz lehet emelni és tölteni.

Mikor használjunk mégis folyékony mosószert? Ha a kényelem számít, a folyékony mosószer praktikus választás. Mivel víz van benne, ez lehet előny és hátrány is. Emiatt nehezebb szállítani, tárolni és az ökológiai lábnyoma is nagyobb, viszont a folyékony állag miatt a mosás egyszerűbb vele. 

Ha időnként kézzel is mosunk, szintén jó, ha van otthon folyékony mosószer, mivel könnyebben oldódik. Az előmosás, áztatás és folttisztítás is kényelmesebb a folyékony mosószerrel, ráadásul még túl meleg víz sem kell hozzá. Ez igaz a géppel mosásra is, nem kell hatvan fok ahhoz, hogy tisztára mossa a ruhákat, így energiát spórolhatunk, aminek a villanyszámlánk örül majd biztosan.

Mosópor

Régimódi módszer a mosópor, ám vannak olyan előnyös tulajdonságai, mellyel nem tud versenyezni máig semmi. 

A mosópor előnyei:

  • könnyebb kimérni, nem pazaroljuk annyira, mint a folyékony mosószert
  • a sár- és homokfoltok eltávolításában verhetetlen
  • környezetbarátabb
  • költséghatékonyabb

A mosópor hátrányai:

  • nem oldódik olyan jól hideg vízben
  • nehezebb vele az előkezelés, áztatás, ha csak nem készítünk belőle pasztát a foltokra
  • mosószermaradványok maradhatnak gépi és kézi mosás után a ruhán

Mikor használjunk mégis mosóport? Ha szeretnénk pénzt spórolni és számít az ökotudatosság, a mosópor a jó választás. Könnyebb mérni és kiszámolni a megfelelő mennyiséget egy adag ruhához, így nem fecséreljük a mosószert, mint a folyékony esetében. Ráadásul kevesebb műanyagot tartalmaz a csomagolás, a gyártáshoz pedig nem kell annyi víz. 

A mosópor ráadásul olyan kémiai anyagokat is képes eltávolítani a ruhából, amit más mosószerek nem, mint például a sár, agyag vagy föld (gondoljunk csak a gyerekek ruhájára egy kiadós játszóterezés után). Pasztaként használva pedig áthidalható az is, hogy a vízben kevésbé oldódik jól, mint a folyékony mosószer.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!