Megindító jelentése van a mindenszentekkor és halottak napján gyújtott gyertyáknak

2023. november 01.
Megható szimbolikája van a november 1-jén és 2-án a temetőben gyújtott gyertyáknak, mécseseknek. Te tudod, mit jelent a temetőben a gyertyaláng?
Mi a szimbolika a mindenszentek napján gyújtott gyertyák mögött?

November 1-je munkaszüneti nap Magyarországon, ez mindenszentek napja. Ez a nap az elhunyt szeretteinkről való emlékezés ideje, ami egykoron még egy fontos egyházi ünnep volt. Az egyházi ünnep középpontjában a mennyországban üdvözült halottakról való emlékezés állt. 

Mindenszenteket egy másik keresztény eredetű ünnep, a november 2-ai halottak napja követi. Ezen a napon a katolikus hagyomány szerint azokért az elhunytakért imádkoztak, akik a purgatóriumban vannak és még nem kerültek a mennyországba.

Az egyházi ünnepből mára egy kétnapos általános ünnep lett, amikor az elhunyt szeretteinkről emlékezünk meg. A hagyomány szerint ezen a két napon az elhunytak rokonai, barátai megtisztítják és feldíszítik a sírokat friss virágokkal, koszorúkkal, sőt, egyes helyeken még ételt is visznek ki az elhunytaknak.

Mára általánossá vált, hogy a halottaik sírját rendbe teszik és virággal díszítik az emberek mindenszentek napjára, illetve gyertyát, mécsest gyújtanak a lelki üdvükért

Mára általánossá vált, hogy a halottaik sírját rendbe teszik és virággal díszítik az emberek mindenszentek napjára, illetve gyertyát, mécsest gyújtanak a lelki üdvükért

Mit jelent a mindenszentekkor és halottak napján gyújtott gyertya? 

Az ünnep elmaradhatatlan kelléke a gyertya, a mécses. November 1-jén és 2-án a sírokon gyertyák gyújtanak a hozzátartozók. Hogy miért? A keresztény hagyomány szerint a halottak lelki üdvéért égnek ilyenkor a gyertyák a temetőben. A gyertyaláng ugyanis a keresztény kultúrkörben az örök élet, az örök világosság szimbóluma. 

Forrás: Múlt-kor, Katolikus Lexikon