Halloween, mindenszentek vagy halottak napja – mi a különbség?

2023. október 29.
Halloween, mindenszentek, vagy halottak napja? Minden évben október 31-éhez közeledve a hazai lakosság két táborra oszlik: vannak, akik tökfaragással és rémisztő díszekkel készülnek a halloweenre, míg mások a közösségi médiában hőbörögnek, mondván: „a halloween csak egy amerikai hülyeség, Magyarországon halottak napját kell ünnepelnünk”. De vajon melyik tábornak van igaza?
Halloween, mindenszentek vagy halottak napja – mi a különbség?
  • A halloween a mai napig megosztja a magyarokat.
  • Sokan azzal sincsenek tisztában, mit ünneplünk halloween éjszakáján, mindenszentek ünnepén és halottak napján.
  • Vajon megférhet a három különböző ünnep egymás mellett?

Október 31-hez közeledve utánajártunk, honnan ered a halloween, mindenszentek és halottak napja ünnepe, és azt is eláruljuk, hogy valóban olyan távol áll-e a magyar kultúrától a halloween, mint ahogy azt sokan gondolják.

Első lépésként érdemes a három különböző ünnep dátumát tisztázni:

  • halloween éjszakája október 31-én van,
  • mindenszentek ünnepe november 1-én,
  • halottak napja pedig november 2-án. 

Halloween – mit ünneplünk október 31-én?

Halloween, mindenszentek vagy halottak napja – mi a különbség?

Vajon jogosan hőbörögnek a halloweenellenesek?

Vajon jogosan hőbörögnek a halloweenellenesek? Tényleg csak egy mondvacsinált amerikai hülyeségről van szó, aminek semmilyen kulturális gyökerei nincsenek? 

A halloween szó az angol All Hallow’s Eve kifejezésből származik, ami magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. Ősi, kelta ünnep, amelynek a mai formája az évszázadok során több kultúra hagyományainak keveredésével alakult ki. A kelták két évszakra osztották az évet: az október 31-ről november 1-re virradó éjszakán kezdődött a tél és eltartott egészet május 1-ig.

Ez az éjszaka jelölte az óesztendő végét és az új esztendő kezdetét, és szorosan kötődött a halotti kultuszhoz is. A kelták úgy hitték, hogy halloween éjszakáján elvékonyodik az élők és holtak világa közötti határ, ezért ijesztő töklámpásokkal, valamint különféle jelmezekkel próbálták megvédeni magukat az ártó szellemektől. 

A modern korban a halloween főleg az angolszász országokban maradt fenn, Amerikában például a kivándorló skótok és írek honosították meg. A töklámpás tehát egyáltalán nem amerikai találmány, az már más kérdés, hogy a fogyasztói társadalomnak hála mára külön iparág épült erre az ősi ünnepre is.

Mindenszentek – mit ünneplünk november 1-én?

Halloween, mindenszentek vagy halottak napja – mi a különbség?

Mindenszentek egy keresztény ünnep, mikor is az üdvözült lelkekre emlékezünk

A katolikus keresztény világ november 1-jén tartja mindenszentek napját. Ezen a keresztény ünenpen az üdvözült lelkekre emlékeznek. Kialakulása pedig szintén a kelta halloweenhez köthető. Már a 4. században is megtartották mindenszentek ünnepét, ám akkor még a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg. Később, 835-ben IV. Gergely pápa helyezte át mindenszentek ünnepét november 1-jére, a kelta ünnep időpontjára, és ezzel egyetemes ünneppé tette.

November elseje 2000 óta munkaszüneti nap Magyarországon, a katolikusok az összes üdvözült lélekről, a protestánsok pedig az elhunytakról emlékeznek meg ezen a napon.  

Halottak napja – mit ünneplünk november 2-án?

Halloween, mindenszentek vagy halottak napja – mi a különbség?

Az egyház 998-tól, Szent Odilo bencés apát kezdeményezésére vezette be a halottak napját

Az egyház 998-tól, Szent Odilo bencés apát kezdeményezésére vezette be a halottak napját a clunyi bencés apátság alá tartozó bencés házakban. Hamarosan a bencés renden kívül is megülték az ünnepet, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Halottak napján az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő lelkekről emlékezünk meg.

A katolikus egyház azt tanítja, hogy a földi hívek imáikkal, jó cselekedeteikkel és miséjük felajánlásával segíthetik a bűnös lelkek megtisztulását. Halottak napján ezért sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. 

Megfér egymás mellett a három ünnep?

A halloweennek, a mindenszenteknek és a halottak napjának ugyanaz a funkciója: a halottakra való emlékezés. Ugyanannak az ünnepnek három különböző verziójáról van tehát szó, amit másképp integráltak magukba a különböző kultúrák.

Fotó: Getty Images