Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak égett pirítóst, tudtukon kívül károsíthatják a szervezetüket. A szakértő határozottan lebeszél az égett pirítós fogyasztásáról, hangsúlyozva a túlzott fogyasztásával járó lehetséges egészségügyi kockázatokat. Robert Thomas professzor, a Bedford és Addenbrookes kórházak onkológus szakorvosa a Daily Mailnek adott interjújában kifejtette, miért nem szolgálja egészségünk érdekeit az égetett pirítós fogyasztása.
Minél sötétebb a pirítós, annál rosszabb
A durván megégett pirítós olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek idővel fokozatosan növelhetik a rák kockázatát. Az onkológus azt is kifejtette, hogy a káros vegyületek mértéke közvetlenül összefügg a pirítós színével, azaz minél sötétebbre pirítjuk a kenyeret, annál nagyobb kockázatnak vagyunk kitéve.
A szakember szerint már a pirítási szokásainkon eszközölt kis változtatás is segíthet csökkenteni a rák kialakulásának valószínűségét. Azaz: ha eddig 6-os fokozaton pirítottuk a kenyeret, csavarjuk le a pirítót 4-esre, és máris tettünk az egészségünkért.
A nemkívánatos mellékíz mellett az égett pirítósnak potenciális rákkockázata is lehet. Dr. Thomas kifejtette: „Ennek oka, hogy a keményítőtartalmú vagy cukros ételek (például a kenyér) magas hőmérsékleten történő grillezése vagy sütése akrilamidoknak nevezett mérgező vegyületeket termel, amelyek károsíthatják a DNS-t, és idővel nagy terhet tehet az immunrendszerre. Ökölszabályként elmondható, hogy minél sötétebb barna színe van a pirítósnak, annál több akrilamidot tartalmaz.”
Nem csak a pirítóssal van baj
Az interjú során az onkológus arra is utalt, hogy az egészségügyi kockázat nem csak a pirítósra korlátozódik; a szenes vagy grillezett ételek, valamint a sült, keményítőtartalmú ételek túlzott fogyasztása hosszú távon szintén jelentős egészségügyi problémákat okozhat.
Forrás: Daily Mail, Fotó: Getty Images