A szívrohamhoz vezető út sült krumplival van kikövezve

2021. február 16.
A forró olajban sütött ételek, a fánk, sült krumpli vagy rántott hús, amilyen finomak, olyan egészségtelenek. Egy friss elemzés szerint már egészen kevés is elegendő ezekből, hogy jelentősen megnövelje a szív- és érrendszeri betegségek és az infarktus kockázatát.

Tizenhét tanulmány adatait összegezték a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Hivatal tudósai, hogy pontosabb képet kapjanak arról, milyen kapcsolat van az olajban sült ételek és a szív egészsége között.

sultkrumpli-olaj-sutes-szivbetegseg-osszefugges

Heti 110 gramm olajban sült ennivaló is már kimutatható növekedést jelentett a szívproblémák kialakulását nézve: 3 százalékkal növelte a szívroham és stroke kockázatát, 2 százalékkal a szívbetegségekét, és 12 százalékkal emelte a szívmegállás esélyét az elemzés szerint.

A kockázat minden egyes elfogyasztott fánkkal növekszik, amit egy héten belül elfogyasztunk. Akik a legtöbb olajban sült ételt fogyasztották a héten, azoknak 37 százalékkal nagyobb esélye volt a szívmegállásra, mint azoknak, akik nem ettek sült krumplit vagy lángost szinte sosem. A szív- és érrendszeri betegségekre általában véve 28 százalékkal több esélye volt az olajban sült ételek rajongóinak, míg az egyéb szívbetegségekre 22 százalékkal.

„Bár az elemzés azt mutatja, hogy van összefüggés a kardiovaszkuláris megbetegedések és az olajban sült ételek között, azt nem bizonyítja egyértelműen, hogy ez a kapcsolat egyenesen arányos lenne” – mutatott rá dr. Megan Meyer, a tanulmány szerzője. Ez azt jelenti, hogy további kutatásokra van szükség, amelyek feltárják, valóban okolhatók-e egyenesen a szívbetegségek kialakulásáért. A hosszú távú, követéses vizsgálatok deríthetnek fényt arra, a sült krumpli vajon mennyivel növeli a szívbetegség miatti halálozás kockázatát. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?