Ezek a ráktípusok köthetők a mellimplantátumokhoz

2022. szeptember 25.
Egyelőre kevesebb mint húsz esetben bizonyosodott be, hogy a laphámrákos megbetegedést a mellimplantátum okozta, míg a limfóma, azaz a nyiroksejtek rosszindulatú elváltozása esetében ez a szám kevesebb mint 30 eset. Egyik megbetegedésnél sem volt korábban a mellimplantátum behelyezése előtt mellrákja a nőknek.
  • Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) figyelmeztetett, hogy bizonyos ráktípusok összefüggésbe hozhatók a mellimplantátumokkal.
  • Több olyan ráktípus is van, melynek esélyét növeli az implantátum, ilyen például a limfóma és a laphámrák.
  • Ezen ráktípusok tünetei között lehet a csomó, a duzzanat és a kemény mell.

Már 2011-ben is figyelmeztetett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA), hogy a mellimplantátumok és a nagysejtes limfómás megbetegedések kialakulása között lehet összefüggés. Most újabb bizonyítékot találtak, hogy a mellimplantátum összefüggésben lehet bizonyos ráktípusok kialakulásával

Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ezek a megbetegedések igen ritkák, így nem szükséges emiatt eltávolíttatni a mellimplantátumot. Az információ azonban életet menthet, ezért jó, ha tudunk az összefüggésről és gyakrabban tartunk önvizsgálatot, ha nekünk is van mellimplantátumunk. 

mell-implantatum-rak

A mellimplantátummal összefüggő limfóma tünetei lehetnek

A limfómának ez a típusa a mellimplantátum melletti hegszövetből indul ki. Duzzanat, csomó és a mell melletti fájdalom gyakori tünet. Emellett az implantátum körüli folyadékgyülem, a bőr alatti csomó és a kemény, vastag hegszövet a mellimplantátum körüli toknál szintén a betegségre utalhat, így nem árt kivizsgáltatni, ha ilyet tapasztalunk. Dr. Colleen McCarthy plasztikai és rekonstrukciós sebész kiemelte még a tünetek közül a mell méretének megváltozását, a mell- vagy mellkasfájdalmat, bőrkiütést, de láz, hidegrázás és éjszakai izzadás is jelentkezhet a betegeknél.

A mammográfia nem mutatja ki a limfómát, ezért fontos, hogy a tünetekkel szakorvoshoz forduljunk. 

Laphámrák és mellimplantátum

A laphámrák a bőrrák egyik típusa, mely a bőr középső és alsó rétegéből indul ki. A Mayo Klinika bőrgyógyásza elmondta, leggyakrabban a nyakon, fejen, orron és a szájon jelentkezik a betegség, de a test bármely pontján kialakulhat. „Nagyon ritka, hogy magán a hegszöveten alakuljon ki laphámrák a mellimplantátum mellett, és az oka sem tisztázott, miért történik ilyen” – mondta a plasztikai sebész. 

A limfómához hasonló tünetek tapasztalhatók a mellimplantátummal összefüggő laphámrák esetében is: csomó, a mell duzzanata, kiütés, fájdalom és az implantátum körüli keménység jelezheti a betegséget.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!