Tényleg olyan félelmetes a mammográfia, mint ahogy elmesélik?

2023. október 25.
Egyáltalán nem. Viszont még mindig nők életébe kerülnek az olyan tévhitek, mint hogy a mammográfia rákot okozhat. Az orvos mindent elmond a vizsgálatról, ami nők életét menthetné meg, ha elmennénk rendszeresen a szűrésre.
Mellrák szűrés mammográfia
  • Magyarországon évente körülbelül 8000 új mellrákos esetet diagnosztizálnak.
  • A nőknél messze a leggyakoribb rákos megbetegedés az emlőrák.
  • A mammográfia egyfajta röntgenvizsgálat, amivel a mellrák korai jelei is felfedezhetők.

Az emlőrák világszerte a nők egyik legrettegettebb betegsége. Hazánkban, évente mintegy 8000 nőnél fedeznek fel mellrákot, a statisztikák szerint ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik nő élete során szembesül a diagnózissal. Az áttétek kialakulása évente átlagosan 2300 nő halálát okozza. 

A korai felismerés azért lenne fontos a mellrák esetében – például mammográfiás vizsgálattal –, mert az időben felismert emlőrák gyógyítható. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálat és az önvizsgálat mennyire fontos. Az emlőrák nagyon ritka esetben férfiaknál is kialakulhat, ez az összes emlőrákos esetek egy százalékát teszi ki, ám náluk gyakran agresszívebb a betegség.

Miért félnek a nők a mammográfiától?

Aki még soha nem volt mammográfián, érthető, ha számos kérdése van a vizsgálattal kapcsolatban. Különösen, hogy rengeteg rémtörténet kering róla az interneten és a közbeszédben. 

Magyarországon ez azért is különösen fontos, mert a szűrési hajlandóság eleve alacsony szintjéhez képest, az utóbbi években további csökkenést tapasztaltak a szakemberek. 2009 és 2019 között például 47 százalékról 39 százalékra zsugorodott, ami nagyon alacsony arány. Nem meglepő ezek után, hogy Magyarországon a legnagyobb a mellrákos halálozások száma Európában. (Az Európai Unióban ugyanebben az időben 55 százalékról 59 százalékra emelkedett azoknak a nőknek az aránya, akik rendszeresen járnak mammográfiára.)

A mammográfia is csak egy röntgenvizsgálat

A mammográfiás vizsgálattal egy röntgenfelvétel készül a mellünkről, amin már korai stádiumban kimutatható a mellrák

A mammográfiás vizsgálattal egy röntgenfelvétel készül a mellünkről, amin már korai stádiumban kimutatható a mellrák

A legbiztosabb módja a mellrák korai kimutatásának, ha 40 év felett rendszeresen járunk mammográfiára. Ha a családban fordult elő mellrákos betegség, érdemes a rendszeres szűrést korábban kezdeni, illetve ultrahangos vizsgálattal kiegészíteni. (A korábbi életkorban az ultrahang lehet a megfelelő vizsgálat, mivel a mell állománya megváltozik az életkor előrehaladtával.)

A statisztikák szerint azok a nők, akik nem mulasztják el a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálatot, 10 évvel tovább élhetnek. „Minél kisebb méretű és korai stádiumú rákos elváltozást fedezünk fel a szűréssel, annál jobbak a gyógyulás esélyei – jelentette ki Dr. Sonya Bhole, a Northwestern Egyetem Orvosi Központjának radiológusa. – De a korai stádiumban felfedezett rák azt is jelenti, hogy sokkal kevésbé megterhelő kezelésen kell átmennie a betegnek a gyógyuláshoz.”

Fáj a mammográfia?

Tény: a mammográfia kényelmetlen lehet, de semmiképp sem elviselhetetlenül fájdalmas. „Mindenkinek más a fájdalomtűrő küszöb, máshol vannak a határai, de általánosságban kijelenthető, hogy a mammográfiás vizsgálatnak nem kellene fájdalmasnak lennie – mondta Dr. Richard Reitherman radiológus. – Nem jó érzés, amikor a mellet összenyomja a gép, ám ez csak néhány pillanatig tart.”

Befolyásolhatják különböző tényezők, például a mell érzékenysége, hol tartunk a menstruációs ciklusban, mennyire találjuk fájdalmasnak a mammográfiát. „A legtöbb páciens számára kellemetlen ugyan, de teljesen jól kibírható a vizsgálat” – mondta a radiológus.

Mire számítsunk, ha mammográfiára megyünk?

Azért van szükség rá, hogy a mammográfia során a gép összenyomja a mellet, hogy a mellszövet egyenletesen látszódjon a felvételen

Azért van szükség rá, hogy a mammográfia során a gép összenyomja a mellet, hogy a mellszövet egyenletesen látszódjon a felvételen

Maga a vizsgálat nagyon egyszerű és a vetkőzéssel-öltözéssel együtt nem tart tovább 15 percnél.

  1. Odaállunk a röntgengép elé.
  2. A vizsgálatot végző szakember elhelyezi a mellet a műanyag lapon.
  3. Egy másik lap felülről nyomódik a mellre. A lapok kissé kilapítják a mellet és tartják, míg elkészül a mammográfiás felvétel. Ez néhány pillanat.
  4. Megismétlik a másik oldalon is a procedúrát.

„Azért van szükség rá, hogy beszorítsa a két lap a mellet, hogy a mellszövet minél jobban kisimuljon és az egész mell láthatóvá váljon. Így minden apró elváltozás látható lesz a mammográfián” – magyarázta Dr. Reitherman. 

A mammográfia előtt szükség van bármilyen előkészületre?

Alapvetően semmi különöset nem kell tennünk a vizsgálat előtt. Nem kell böjtölnünk, speciális étrendet követnünk. Amit viszont megtehetünk: nem használunk a mammográfia előtt dezodort, krémet, testápolót, parfümöt a hónalj és a mell körül. „Ezek fehér mesterséges anyagként jelenhetnek meg a mammográfián, így megnehezíthetik a radiológus dolgát a vizsgálat kiértékelésekor” – mondta a szakember. 

Érdemes olyan öltözékben menni, amiben felülről könnyen levetkőzhetünk. Célszerű nem egyberuhát vagy kertésznadrágot felvenni a vizsgálatra. 

Ha a fájdalom miatt aggódunk, bevehetünk ibuproféntartalmú fájdalomcsillapítót a mammográfia előtt, hogy még kevésbé érezzük a kényelmetlen érzeteket. De ezt kiküszöbölhetjük azzal is, ha a menstruációs ciklusnak arra az időszakára időzítjük a vizsgálatot, amikor a mell kevésbé érzékeny. Ez nagyjából a 14. és 21. nap között van.

Lehet bármilyen mellékhatása a mammográfiának?

A különböző álhíreket terjesztő oldalakon és önjelölt szakértők által terjedő nagyon veszélyes tévhit, hogy mellrákot okoz a mammográfia. Ez akár az életünkbe is kerülhet, ha elhisszük. „A mammográfiás vizsgálat során olyan kicsi adag sugárzás ér minket, aminek semmilyen hosszú távú, betegséget okozó hatása nincs” – jelentette ki a szakember. 

A vizsgálat után esetleg kipirosodás jelentkezhet a mell összeszorítása és irritáció miatt, ami bőrnyugtató krémmel hamar elmúlik. 

Sokkal fontosabb, hogy a mammográfia megmentheti az életünket, hiszen az időben felfedezett mellrák sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash