Bevett hajkezelés fokozhatja a méhtestrák kockázatát

2022. november 01.
Egy friss amerikai kutatás a kémiai hajkiegyenesítés kockázataira figyelmezteti a nőket.

A kemikáliák segítségével végzett hajkiegyenesítés már régóta bevett eljárásnak számít – Amerikában különösen a fekete nők körében népszerű, akik gyakran így simítják ki göndör, afró tincseiket. Az ilyen eljárásokhoz gyakran rendkívül toxikus alapanyagokat, például parabéneket, biszfenol A-t, fémeket és formaldelhidet használnak, amik egy friss kutatás szerint fokozzák a méhtestrák kialakulásának kockázatát.

kemiai-hajkiegyeneseties-mehtestrak-kockazat

A 11 éven keresztül zajló, 33 000 35 és 74 év közötti nőt vizsgáló kutatásban 378 nőt diagnosztizáltak méhtestrákkal. Bár a betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszottak, a kutatás megbízhatóan igazolta, hogy az évente legalább négyszer igénybe vett kémiai hajkiegyenesítés duplájára növelte a rák kockázatát. Az áldozatok 60 százaléka fekete nő volt, ők fokozottan veszélyeztetettnek számítanak.

A kutatást végző National Institutes of Health munkatársai szerint egy olyan nő esetében, aki soha életében nem esett át kémiai hajkiegyenesítő kezelésen, 1,64 százalék esély van rá, hogy 70 éves korára méhtestrák alakul ki nála. Ez a kezelést rendszeresen alkalmazó nők esetében 4,05 százalékra emelkedik.

Ebből is látszik, hogy ez a ráktípus még mindig a ritkább betegségek közé tartozik, azonban a nyilvánvaló összefüggés fényében az egészségügyi szakemberek szerint ideje lenne újragondolni a kémiai hajkiegyenesítéssel járó nyereségeket és kockázatokat. A kémiai hajkiegyenesítést egyébként korábban a mellrák fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták.

Forrás: Marie Claire US Fotó: Getty Images

Olvass tovább!