A „madár teszt” segít eldönteni, van-e jövője a kapcsolatodnak

2023. november 09.
Hatalmasat megy TikTokon az úgynevezett madár teszt, amivel gyorsan és könnyen letesztelheted, hogy vajon van-e jövője a kapcsolatodnak. Elmondjuk, hogyan próbálhatod ki te is!

Bár természetesen senki nem jövendölheti meg egy kapcsolat alakulását, szerencsére ma már vannak lélektani ismereteink, amelyekkel egy jobb eséllyel láthatjuk előre a közös jövő sikerét. A TikTokon elképesztő népszerűséggel futó „bird test”, vagyis madár teszt ugyan nem hivatalos pszichológiai teszt, de részben ez is lélektani alapvetésekre épít – másrészt józan paraszti eszünkből indul ki.

A madár teszt előnye, hogy nagyon egyszerűen bevethető, hiszen épp az a lényege, hogy nem kell hozzá semmiféle különleges helyzetet megteremteni. Bár a tesztet elsősorban romantikus kapcsolatok jövőjének bejóslásához szokták használni, ugyanúgy a segítségünkre van egy új barátság vagy munkahelyi kapcsolat kezdetén is. Elmondjuk, hogyan próbálhatod ki te is!

Nézd, ott egy madár!

A madár teszt lényege, hogy beszélgetés közben valami látszólag érdektelen megjegyzést vetünk közbe a partnerünknek, például azt mondjuk: nézd, ott van a fán egy harkály. Fontos, hogy amikor felhívjuk a figyelmet a közömbös/érdektelen ingerre – például valamilyen madárra – mi magunk azért mutatkozzunk lelkesnek, mutassunk érdeklődést az adott dolog iránt. Innentől mi már el is végeztük a dolgunkat, hiszen a labda a másik félnél pattog: hogyan reagál arra a bizonyos harkályra?

Lehetséges, hogy a másik ember oda sem pillant, vagy épp csak odanéz és nyugtázza, hogy az általunk említett dolog valóban ott van. Vagy éppen odafordul, lelkesedést mutat, sőt, akár kérdéseket is feltesz – például, hogy mit esznek a harkályok, vagy meddig élnek, sőt, az is lehet, hogy lesz kedve utána is nézni ezeknek.

Természetesen a madár tesztnél nem az a fontos, hogy mennyire érdeklődik az illető a madarak, vagy bármi más iránt, hanem az, mennyire nyitott a mi személyiségünkre, és mennyire hajlandó osztozni a mi élményeinkben. Ha a másik fél érdeklődéssel, a mi érzéseinket átérezve fordul a figyelmünk tárgya felé, az jó eséllyel azt jelenti, hogy az adott kapcsolat hosszú távon is működni fog.

Itt az ideje tehát, hogy te is kipróbáld a madártesztet a következő randin, vagy akár egy új ismeretség megkötésekor!

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images