A jóképű külsőnél is többre értékelik a nők ezt a dolgot egy kutatás szerint

2023. november 20.
Talán úgy tűnik, felszínes világunkban mindenkit csak a külsőségek érdekelnek, de egy friss kutatás szerint egészen meglepő dolgot keresnek a nők a férfiakban.

Szerencsére nemcsak a hétköznapi embereket, de a kutatókat is foglalkoztatja a vonzalom természete, ezért számos tudományos vizsgálat készült már a témában. Ezek a kutatások azért is nagyon izgalmasak, mert sokszor egészen más rajzolódik ki belőlük, mint amit a saját vélekedéseink alapján feltételeznénk – így talán jobban megérthetjük azt is, hogy milyen szempontok alapján működünk a társkeresés során.

Bár fontos leszögezni, hogy a párkapcsolatok terén mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái, azért érdemes megnézni, hogy nagy általánosságban milyen tulajdonságokat tartunk fontosnak egy potenciális partnerben. Egy 2012-es kanadai felmérésben 1500 18 és 40 év közötti szingli nőt kérdeztek a témában, és meglepő módon kiderült, hogy a válaszadók több mint felének sokkal fontosabb, hogy egy férfi udvarias legyen, mint az, hogy vonzó külsővel rendelkezzen.

Letűnt lovagiasság?

Noha az elmúlt évtizedekben az úgynevezett „lovagias” gesztusok gyakran kerültek negatív fénybe, úgy tűnik, sok nőnek mai napig fontosak ezek az értékek. Kiderült például, hogy a nők több mint fele (59 százalék) még mindig a férfitól várja, hogy randizni hívja őt, 54 százalék elvárja, hogy tartsák neki az ajtót, és 51 százalék úgy gondolja, a férfinak kell fizetnie az első randin.

Azért tegyük hozzá, ezek a preferenciák nyilvánvalóan erősen a társadalmi szerepelvárásokból fakadnak, de annyi biztos, hogy a figyelmesség, a tisztelet és udvariasság olyan értékek, amik nagyon is sokat nyomnak a latban a társkeresés terén (tegyük hozzá, jó eséllyel mindkét nem esetében). Így valószínűleg nem is igazán önmaguk a fenti gesztusok fontosak, hanem azok a szándékok és elképzelések, amik mögöttük húzódnak.

Képmutatás lenne persze azt állítani, hogy a külső nem játszik nagyon fontos szerepet a vonzalom kialakulásában, de talán ki lehet jelenteni, hogy a jóképűség keveset ér, ha nem társulnak mellé a fenti tulajdonságok. Különösen, ha tényleg a hosszú távú partner megtalálása cél.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images