Chia magos víz az új szuperfood, elmondjuk miért érdemes kipróbálni

2023. december 07.
A #chiawater hashtag mostanra már több mint 40,9 millió megtekintést gyűjtött össze a TikTokon.
Chia magos víz az új superfood, elmondjuk miért érdemes kipróbálni

Citromos víz, uborkás víz, almaecet és fokhagymás gyömbér – valószínűleg mindannyian hallottunk már a legnagyobb wellness trendekről. Hát most itt a legújabb sláger, a chia magos víz. Elmondjuk, hogy miért érdemes kipróbálni.

A számos világszerte elterjedő trendet kirobbantó közösségi oldal bugyrai tele vannak egészség és életmód tippekkel. Innen ered a legújabb wellness-divat is, a chia magos víz, ami állítólag számos módon javítja az egészséget.

Ez a trend valójában nem újkeletű, Mexikóban például már régóta alkalmazzák. Általában ebédidőben, citrommal keverve fogyasztják, vagy jégkrémekbe teszik. Ezek az apró magvak ásványi anyagokban, omega-3-ban, antioxidánsokban és rostokban gazdagok, és egy 2015-ös kísérlet szerint jótékony hatással lehetnek a koleszterinszintre, a fogyásra, illetve a teltségérzetre is.

Így készítsd el

Egyszerűen tegyél egy evőkanál magot két csészényi vízbe, és hagyd állni körülbelül tíz percig, amíg el nem éri a kocsonyás állagot. De ne idd meg túl gyorsan, mert azzal túlterhelheted az emésztőrendszeredet.

Több előnye is lehet

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincsenek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek teljes bizonyossággal alátámasztanák a chia víz előnyeit, de ennek ellenére számos tanulmányt készítettek már róla. Az egyikben például megállapították, hogy a chia mag jó forrása a növényi fehérjéknek, telítetlen zsíroknak és szénhidrátoknak. Emellett tartalmaz olyan komponenseket, amelyek hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek ellen, csökkenthetik a vérnyomást, a vérlemezke-aggregációt, a koleszterin-szintet és az oxidációt.

A chia mag emellett szuper hidratáló hatású, mivel tömegük 10-szeresét szívja fel, és hatékonyan tartja magában a nedvességet. Kiváló rostforrás, segít szabályozni a bélmozgást és vízzel keverve erősíti a bélfal integritását. Ráadásul egy evőkanálnyi adag több mint 5 g rostot tartalmaz.

Ne add fel

Van rá esély, hogy csupán vízzel elkeverve nem igazán fog ízleni ez a különleges szuperfood. Ebben az esetben inkább készíts chia pudingot, amihez mutatunk is egy receptet, amit ide kattintva találsz meg.

Forrás: Marie Claire US, Fotó: Getty Images