A terhesvitamin az új őrület a haj és köröm erősítésére

2023. április 15.
A szakemberek könyörögnek, hogy inkább ne szedjék az emberek a terhesvitaminokat csak azért, mert azt remélik, ettől lesz erősebb, szebb a hajuk és körmük. Nem véletlenül. Ha olyankor vesszük be a várandósok számára készült táplálékkiegészítőket, ha nem várunk babát, akár veszélyes is lehet.
A terhesvitamin az új őrület a haj és köröm erősítésére
  • Új TikTok-őrület alakult ki: a nem várandós nők gondolkodás nélkül kapkodják be a terhesvitaminokat, hogy szebb legyen a hajuk és gyorsabban nőjön. 
  • A dietetikusok figyelmeztetnek, hogy egyáltalán nem segíti a haj és köröm növekedését és erősödését a várandósoknak összeállított vitaminkészítmény.
  • Sőt, kifejezetten veszélyesek lehetnek azokra, akik nem terhesek és kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel.

A várandósok dús és ragyogó haját, bőrét és körmét irigyelték meg azok a TikTok-felhasználók, akik arra biztatnak, szedjenek a nők terhesvitaminokat, ha azt akarják, hogy gyorsabban nőjön és erősebb legyen a hajuk. A dietetikusok azonban figyelmeztetnek, ez inkább veszélyes, mint hasznos lehet.

Miért más a terhesvitamin?

A várandósoknak készült táplálékkiegészítők mások, mint a multivitaminok. Olyan tápanyagokat tartalmaznak, amikre a terhesség alatt szüksége van egy nő szervezetének. Folsavat, vasat és kalciumot tartalmaznak nagy mennyiségben. 

Ezek létfontosságúak a várandósság alatt (a folsav csökkenti az esélyét annak, hogy nyitott gerinccel szülessen meg a gyermekünk például). Ugyanakkor minden tudományos alapot nélkülöz azt feltételezni, hogy ezektől a vitaminoktól szép a terhes nők haja és erős a körme. És ugyanezt a hatást váltja ki azoknál is, akik nem várnak kisbabát. 

Erre figyelmeztet Jamie Pronschinske, a Mayo Klinika dietetikusa is. „Terhesvitamint szedni nem várandósan kifejezetten veszélyes és káros lehet” – mondta. 

Miért veszélyes terhesvitamint szedni a szép hajért?

Ugyan a vas valóban fontos a haj és köröm egészségéért, a túl sok kifejezetten veszélyes lehet ebből az ásványi anyagból. 

@thegracefamilyforever

RICE WATER IS MAGIC😍😅👏🏽 I didn’t take biotin and prenatal vitamins at the same time. Choose either or and see what works for you!🤍 #hairgrowth

♬ MMM MMM (feat. ATL Jacob) – Kali

A várandósvitaminokból egy napi adag 27 mg vasat tartalmaz, ez az ajánlott mennyiség a terhesség alatt. Aki viszont nem vár kisbabát, azoknak a nőknek napi 8 mg az ajánlott beviteli érték. Ezt a legjobb az ételekből fedezni, nem táplálékkiegészítőkből.

„A túl sok vas miatt mérgezés alakulhat ki, ami roncsolja a szöveteket a béltraktusban” – figyelmeztetett a dietetikus. 

De nem csak ezért veszélyes a terhesvitaminok szükségtelen szedése. Ha egy felnőtt túl sok vasat szed, az csökkentheti a cink felszívódását a szervezetben és hatástalaníthat bizonyos gyógyszereket, például a húgyúti fertőzésekre vagy tüdőgyulladásra szedett antibiotikumokat. 

Mit szedjünk a hajunk egészségéért terhesvitamin helyett?

A várandós vitaminokból egy napi adag 27 mg vasat tartalmaz, nem várandósan viszont 8 mg a napi ajánlott beviteli érték

A várandósvitaminokból egy napi adag 27 mg vasat tartalmaz, nem várandósan viszont 8 mg a napi ajánlott beviteli érték

„A kiegyensúlyozott étrend sokkal jobban segíti a haj növekedését és egészségét” – mondta a dietetikus. „Együnk sok hüvelyes zöldséget, zabkását, ami jó vasforrás. A tojás és tejtermék cinket tartalmaz, fehérjét és biotint, ráadásul fedezi ezek napi szükségletét.”

Ha kiegyensúlyozott, egészséges étrend mellett is hajhullást, a köröm töredezését tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz, mert szükség lehet a hormonszintünk, pajzsmirigyünk kivizsgálásra. De az életkor és a genetika is szerepet játszik hajunk egészségében és növekedésében.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash