Meglepő tudományos tények segítenek megérteni a hűtlenséget

2023. december 14.
Miért csaljuk meg a másikat, ki hajlamosabb a hűtlenségre, és mindig a szerelem végét jelentheti-e a félrelépés? A tudomány segít választ adni ezekre a kérdésekre.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a hűtlenség leírható klinikai kórképként, hiszen nem is patológiáról, hanem természetes emberi reakcióról beszélünk – aminek ugyanakkor nagyon is vannak általános jellemzői. Ma már rengetegen vizsgálták tudományos szemszögből is a hűtlenséget, így derült ki, hogy mik azok a mintázatok, amik általában jellemzik ezeket a helyzeteket.

Az alábbiakban ilyeneket sorolunk majd fel, amik talán segíthetnek egy kicsit pontosabb képet adni a hűtlenség természetéről is. 

A megcsalók nem mindig elégedetlenek a kapcsolatukkal

Attól még, hogy valaki megcsalja a partnerét, nem biztos, hogy elégedetlen a kapcsolatával. A Rutgers University felmérésében a férfiak 56 százaléka és a nők 34 százaléka nyilatkozta, hogy alapvetően boldog a párkapcsolatában, és egyáltalán nem akarná felrúgni azt egy harmadik személy kedvéért.

A nők gyakrabban hűtlenkednek az ovuláció idején

Dr. Martie Haselton, a UCLA kutatója szerint egyértelműen látszik, hogy a nők az ovuláció idején (az ovuláció napján, és előtte néhány nappal) szoktak leginkább intenzív vonzalmat érezni más férfiak iránt. Ilyenkor általában amúgy is fokozottabb a nők libidója és magabiztosabbnak is érzik magukat a bőrükben, szóval nem is olyan meglepő, hogy ilyenkor kacsintgatnak más felé.

Párkapcsolati leckék a Jóbarátokból

Párkapcsolati leckék a Jóbarátokból

Legtöbbször nem idegenekkel lépünk félre

Talán meglepőnek tűnhet, de a „csábító” a legtöbb esetben nem egy rejtélyes, vonzó idegen, hanem egy olyan személy, akit már eleve jól ismerünk. Egy kutatásból kiderült például, hogy a megcsalásos esetek 85 százaléka munkahelyen, kollégák között történik, de gyakori az is, hogy szomszédokkal vagy barátokkal lépünk félre.

Nagyobb eséllyel lép félre, aki már egyszer megtette

Ha egyszer valaki belekóstolt már a párkapcsolaton kívüli kalandokba, jó eséllyel újból megteszi. A kutatók 500 felnőttet kérdeztek ki korábbi kapcsolataikról, és kiderült, hogy háromszor akkora eséllyel lépnek félre, akik már korábbi kapcsolataikban is hűtlenek voltak, mint azok, akik még sosem csalták meg párjukat. Érdekes módon azokat, akiket első párjuk megcsalt, kétszer akkora eséllyel csalta meg a második szerelmük is.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images