Ezek a tanácsok segíthetnek, hogy megtanuld szeretni magad

2023. december 25.
Az önszeretet gyakorlása elképesztően fontos: most mutatunk öt olyan módszert, amivel okosan szeretheted magad.
Így szeresd magadat okosan

A legbölcsebb emberek szerint csak akkor fogod megtapasztalni és megérteni, mi is az az igazi szeretet, amikor végre valóban és mélyen megtanulod szeretni saját magad. Tudjuk, hogy baromi nehéz önszeretetet gyakorolni (pláne tudatosan), de hidd el, meg fogod tudni csinálni. Akár ebben a szent pillanatban is. Hogy miként? Mutatunk pár esszenciális módszert arra, hogyan is szeretheted magad okosan.

Magadról csak kedvesen

Annyira kemény kézzel bánunk saját magunkkal. Azt gondoljuk, hogy motiváljuk magunkat, hogy szerények vagyunk, de közben a legnagyobb ellenségünkkel sem beszélnénk úgy, mint önmagunkkal. Sőt, még ilyen gonosz gondolatok sem fordulnának meg a fejünkben senki mással szemben! Pedig pontosan tudod, hogy nem kell tökéletesnek lenned. Ha a barátaid hibázhatnak, akkor te miért nem?! Legyél önmagad legjobb barátja, és beszélj úgy magaddal, ahogy vele tennéd. Legyél kedvesebb, szelídebb saját magaddal, és ha eszedbe jut valami negatív, próbáld meg átformálni egy jóindulatú gondolattá.

Szó szerint öleld meg magad

Jaj, hirtelen kicsit túl hippi-fordulatot vettünk? Bocsi, de nem kérünk bocsánatot. Mert hát gondolj bele: milyen gyakran érinted meg és törődsz a testtel, amiben vagy? Szorongasd meg magad egy kicsit, egy jó adag hálával megtöltve. Tényleg fogd meg a bőröd, amikor zuhanyzol, figyelj a testedre (ahelyett, hogy álmodoznál)! Kacsints magadra a tükörben! Öleld. Meg. Magad. Hidd el, nagyon sokat fog számítani.

Így szeresd magadat okosan

Öleld meg magad!

Bocsáss meg magadnak

Az igazi megbocsátás hosszú időbe telik, kell hozzá távolság és általában egy kis terápia is. De azért ezen önállóan is elkezdhetsz dolgozni most azonnal. Néha elég azt a kérdést is feltenned magadnak, hogy „Mit tudok megbocsátani?” – akár felírva egy naplóba –, és azonnal meg tudsz nyílni magadnak. Majd nézz a tükörbe, nézz a szemedbe, és mondd ki hangosan, hogy „Megbocsátok neked”. Engedd el a neheztelést. Bocsásd meg a régi hibáidat. Legyél együttérző önmagaddal és a történeteddel kapcsolatban, hiszen ez csak egy történet.

Mondj nemet

Mondj nemet az állandó megfelelési kényszernek, és annak, hogy állandóan az utolsó helyre sorolod magad. Nemet az olyan kötelezettségekre, amik kimerítenek, amik elvesznek tőled, amik fájdalmat okoznak. Ha megtanulsz nemet mondani, az egy elképesztően szeretetteljes gesztus saját magad felé.

Fogadd el magad, úgy, ahogy vagy

Hidd el, hogy legjobb verziója önmagadnak te magad vagy! Csak legyél – ez a legegyszerűbb, legnehezebb és legkedvesebb dolog, amit tehetsz. Engedd meg magadnak, hogy megéld az érzéseidet. Engedd ki a feszültséget. Sírj, amikor sírnod kell. Tedd magadévá a sérüléseidet és a szorongásaidat. Ne akarj megfelelni a saját magad által önmagad felé támasztott lehetetlen elvárásoknak. Néha a legszebb dolog, amit tehetsz, ha elfogadod magad úgy, ahogy vagy.

Forrás: YourTango, Fotók: Getty Images